Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Duterte hotar med militära åtgärder

Militär och polis kan sättas in mot människor som inte följer de restriktioner som införts i Filippinerna med anledning av coronaviruset, meddelar president Rodrigo Duterte.
Filippinerna • Publicerad 17 april 2020
Filippinernas president Rodrigo Duterte i sitt tv-sända tal.
Filippinernas president Rodrigo Duterte i sitt tv-sända tal.Foto: Karl Norman Alonzo/AP/TT

I går rapporterades en stor ökning av antalet bilar på huvudstaden Manilas gator, som tidigare varit nästan tomma sedan restriktionerna infördes för en månad sedan. Ungefär hälften av landets 110 miljoner invånare omfattas av begränsningarna.

– Jag ber bara om lite disciplin. Annars, om ni inte tror mig, så kommer militären och polisen att ta över, säger presidenten i ett tv-sänt tal.

Annons

– Militären och polisen kommer att genomdriva socialt avstånd under utegångsförbud. Det är som när krigslagar gäller. Det är bara att välja.

Bara personer med samhällsviktiga arbeten och människor som köper mat eller medicin får lämna sina hem i de områden som omfattas av restriktionerna i landet. Fattiga arbetare har ofta inget annat val än att gå ut och söka jobb, men det har även rapporterats om arrangerade sociala aktiviteter.

Tiotusentals människor har varnats eller gripits sedan de gått ut utan giltiga orsaker, enligt polisen.

Över 380 människor har rapporterats döda i sviterna av coronaviruset i landet, men siffran väntas stiga kraftigt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons