Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dyster prognos sänker oljepriset

Ekonomi • Publicerad 15 april 2020
Priset på råolja pressas av minskad efterfrågan i spåren av pandemin. Arkivbild.
Priset på råolja pressas av minskad efterfrågan i spåren av pandemin. Arkivbild.Foto: Eric Gay/AP/TT

Rapporter om en fortsatt kraftigt minskad efterfrågan till följd av coronapandemin och ett överutbud av olja på världsmarknaden får priset på råolja att falla.

Världsmarknadspriset på råolja har fallit med drygt fem procent under onsdagen. Ett fat nordsjöolja (brent) kostar nu runt 28:20 dollar, motsvarande cirka 281 kronor.

Annons

Priset på amerikansk WTI-olja har nuddat den lägsta nivån på 18 år. Ett fat amerikansk WTI-olja sjunker med drygt tre procent till omkring 19:40 dollar, eller 194 kronor.

Internationella energimyndigheten (IEA) bedömer att efterfrågan på olja kommer at minska med 29 miljoner fat per dag i april, vilket innebär att efterfrågan hamnar på en nivå som inte setts på 25 år. IEA tror inte att någon överenskommelse om produktionsminskningar på kort sikt kan parera den minskade efterfrågan.

I helgen kom länderna i Opec+ överens om att minska sin produktion med 9,7 miljoner fat per dag under maj och juni.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons