Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ecuadors förre ledare får 8 års fängelse

Ecuador • Publicerad 7 april 2020
Ecuadors tidigare president Rafael Correa dömdes till 8 års fängelse i sin frånvaro. Domen rör korruption. Arkivbild.
Ecuadors tidigare president Rafael Correa dömdes till 8 års fängelse i sin frånvaro. Domen rör korruption. Arkivbild.Foto: Mike Corder/AP/TT

Ecuadors förre president Rafael Correa har dömts i sin frånvaro till åtta års fängelse för korruption. Domen rör anklagelser om korruption under de tio år som han satt vid makten 2007–2017. Domare Iván León säger att åklagare lyckats bevisa "strukturell korruption" under Correas ledning.

Expresidenten, som lever i exil i Belgien, var en av ett 20-tal politiker och affärsmän som dömts för bestickning. Domen innebär att Correa inte får väljas till något politiskt ämbete de närmaste 25 åren, vilket kan innebära slutet på hans politiska karriär.

Annons

Correa var en politiskt vänsterinriktad president, som styrde Ecuador under en tid när landet fick ett rejält ekonomiskt uppsving. Han har tillhört partiet Alianza País.

Förutom korruptionsskandaler präglades han senare regeringsperiod av dalande tillväxt och sjunkande oljepriser. I valet 2017 fick Lenín Moreno, tidigare vicepresident, makten. Ecuador har dock sett omfattande protester i höstas mot den nuvarande presidentens försök till ekonomiska reformer.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons