Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Efter slöjförbudet – rektor lämnar Skurup

Den rektor som ifrågasatte slöjförbudet i skånska Skurup lämnar sin post. Men beslutet handlar inte om debatten rörande förbudet, enligt kommunen.
Samhälle • Publicerad 17 april 2020
Mattias Liedholm fotograferad i samband med TT:s tidigare intervju om kommunpolitikerna i Skurups beslut om slöjförbud i skolan. Arkivbild.
Mattias Liedholm fotograferad i samband med TT:s tidigare intervju om kommunpolitikerna i Skurups beslut om slöjförbud i skolan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under påskhelgen stängdes rektor Mattias Liedholm på Prästamosseskolan av och Skurups kommun meddelade att han skulle utredas för "allvarliga brister i ledarskap". Men nu meddelar Liedholm, som hårt kritiserat kommunens beslut att införa slöjförbud i skolan, att han och kommunen går skilda vägar.

Beskedet lämnas via ett inlägg på sociala medier, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Annons

”Det är med sorg men samtidigt lättnad jag meddelar att Skurups kommun och jag i dag går skilda vägar”, skriver Liedholm på sin Facebooksida.

"Arbetsgivaren vill att jag ska lämna. Fortfarande finns ingen formell orsak för mig att bemöta, och visst hade jag kunnat driva den här processen hela vägen. Men det kommer till en punkt när man inte orkar mer", fortsätter Liedholm.

Valt att avstå

Anders Grundberg, chef på skol- och utbildningsförvaltningen i Skurups kommun, berättar att Mattias Liedholm via ett ombud har valt att avstå från samtal med kommunen om den utredning som har startats. Det är därför Liedholm inte har fått ta del av orsaken till utredningen.

– Vi har inte haft möjligheten att delge honom det, säger Anders Grundberg till TT.

Detta känns inte igen av Maria Andrén Bergström, kanslichef på Sveriges skolledarförbund som har företrätt Mattias Liedholm under förhandlingarna med kommunen.

– Vi ville ha utredningen i sin helhet för att vår medlem skulle få möjlighet att bemöta den i sin helhet. Då har han inte fått möjlighet att bemöta den.

Anders Grundberg vill inte prata om utredningen förrän den är klar.

– Det enda jag kan säga är att det har ingenting som helst med slöjförbudet att göra.

Även detta motsägs av Sveriges skolledarförbund. I december beslutade Skurups kommunfullmäktige i enlighet med en SD-motion att införa förbud i skolan mot huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever eller personal. Rektor Mattias Liedholm vägrade följa beslutet och fick stöd av Skolverket, som anser att förbudet strider mot religions- och yttrandefriheten. Ärendet om slöjförbud ska prövas i förvaltningsrätten. I samband med slöjdebatten valde Sveriges skolledarförbund att påkalla en förhandling om Liedholms arbetsmiljö. Samma dag stängdes rektorn av från sin tjänst.

– Vi kunde se en direkt koppling till att vår medlem blev avstängd från sin tjänst och vår JK-anmälan.

Bekymmersamt

Annons

Maria Andrén Bergström tycker att kommunens agerande i ärendet har varit bekymmersamt. Bland annat då mycket har uttalats i medierna som inte har kommit till förbundet via officiella ombud.

Måndag 20 april kommer Prästamosseskolan få en ny tillförordnad rektor, biträdande förvaltningschef Ulrika Fridh. I slutet på nästa vecka hoppas Anders Grundberg att en mer permanent lösning kommer att kunna presenteras.

– I den situation vi har varit i de senaste veckorna är det skönt att vi har kommit till en överenskommelse, för alla parter. Så att vi kan gå vidare åt olika håll, säger Anders Grundberg.

TT har sökt Mattias Liedholm men han vill inte uttala sig.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons