Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Första svenskan i rymden tillbaka på jorden

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir har landat på jorden efter 205 dygn i rymden.
Den planet som hon nu återvänder till är inte densamma längre – virusfarsoten har vänt upp och ned på det mesta i världen.
Rymden • Publicerad 17 april 2020
Jessica Meir undersöks av läkare på plats efter att ha landat i Kazakstan, efter över 200 dygn i rymden. Astronauterna möttes av fint väder med klar himmel och 16 grader i luften.
Jessica Meir undersöks av läkare på plats efter att ha landat i Kazakstan, efter över 200 dygn i rymden. Astronauterna möttes av fint väder med klar himmel och 16 grader i luften.Foto: Andrey Shelepin
Farkosten landade inte upprätt utan på sidan, en inte helt ovanlig företeelse vid dylika nedslag, enligt Nasa. Besättningen, däribland svensk-amerikanska Jessica Meir, verkade dock vara vid gott mod
Farkosten landade inte upprätt utan på sidan, en inte helt ovanlig företeelse vid dylika nedslag, enligt Nasa. Besättningen, däribland svensk-amerikanska Jessica Meir, verkade dock vara vid gott modFoto: Andrey Shelepin
Jessica Meris rymdresa pågick i 205 dygn, och är den sjätte längsta i Nasas historia. Här strax efter landning på fredagen.
Jessica Meris rymdresa pågick i 205 dygn, och är den sjätte längsta i Nasas historia. Här strax efter landning på fredagen.Foto: Andrey Shelepin
Svensk-amerikanska Jessica Meir bars ut med ett stort leende på läpparna och mottogs med hurrarop från personalen på plats.
Svensk-amerikanska Jessica Meir bars ut med ett stort leende på läpparna och mottogs med hurrarop från personalen på plats.Foto: Andrey Shelepin

Strax efter klockan 7 på morgonen svensk tid utlöstes farkostens fallskärm, och efter några minuters lugnt dalande ned mot jorden landade Jessica Meir klockan 7.16 på en stäpp i Kazakstan, allt enligt plan.

Ressällskapet i den ryska kapseln var ryssen Oleg Skripotjka och amerikanen Andrew Morgan, och de återvände till fint väder med blå himmel och 16 grader på plats i Kazakstan.

Annons

Farkosten landade inte upprätt utan på sidan, en inte helt ovanlig företeelse vid dylika nedslag, enligt Nasa. Besättningen verkade dock vara vid gott mod, och först ut ur kapseln var Oleg Skripotjka.

Han togs emot av personal som samtliga bar munskydd.

– Oleg, du känner säkert inte igen någon med alla de här maskerna på, sade en ur personalen.

Cirka 20 minuter efter landningen kom även Jessica Meir ut. Svensk-amerikanskan bars ut med ett stort leende på läpparna och mottogs med hurrarop från personalen på plats.

Skrev rymdhistoria

Meir och Skripotjka, från Nasa respektive Roscosmos, lämnade jorden den 25 september för att bli besättningsmedlemmar på Internationella rymdstationen (ISS).

Avfärden skedde från kosmodromen Bajkonur i Kazakstan, där Rysslands rymdteknikcentrum hyr in sig.

Den 18 oktober blev Meir historisk. Då gjorde hon tillsammans med amerikanskan Christina Koch den första helt kvinnliga rymdpromenaden. Det hann de upprepa ytterligare två gånger innan Koch återvände till jorden i februari.

På ISS har astronauterna tagit del av rapporterna om coronavirusets framfart.

"Det är väldigt surrealistiskt för oss att följa det som händer på jorden och se det utvecklas när vi har varit här uppe under hela tiden. Det känns som vi kommer tillbaka till en helt annan planet", sade Jessica Meir i ett pressmeddelande från Rymdstyrelsen.

Hennes mamma är från Sverige och pappan från Israel. Hon är uppväxt i USA-delstaten Maine, men har också svenskt medborgarskap, och blev därmed första svenskan i rymden någonsin. Hennes rymdresa på 205 dagar är den sjätte längsta i Nasas historia.

Vana vid isolering

Annons

Direkt efter att ha fått fast mark under fötterna genomgår de hemvändande rymdfararna medicinska tester. Under flera månader följer läkare upp deras hälsa. Det handlar som alltid om återanpassning till gravitation, men den här gången även om skydd från coronaviruset.

"Efter mer än sex månader i isolering på rymdstationen är Meir, Morgan och Skripotjka väl förberedda för att leva i karantän på jorden", konstaterar Rymdstyrelsen.

Nasa flyger hem Jessica Meir till basen i Houston i Texas. Bakom sig har hon 3 280 varv runt jorden – ett numera annorlunda ställe än det hon lämnade för drygt ett halvår sedan.

Fakta: Jessica Meir

Född i Caribou, i USA-delstaten Maine, den 1 juli 1977. Hennes mamma är från Västerås och hon har därför svenskt medborgarskap. Hennes pappa är från Israel.

Har avlagt biologiexamen vid det välrenommerade Brown University i Rhode Island, och en examen vid International Space University i Frankrike. Har senare doktorerat och forskat i marinbiologi och dykarfysiologi. 2012 blev hon forskningsassistent vid Harvard University i Massachusetts och undersökte där djurs fysiologi i extrema miljöer. Tidigare har hon också studerat en termin vid Stockholms universitet.

Forskade i USA:s rymdstyrelse Nasas regi, bland annat om hur människan påverkas vid rymdfärder och undervattensresor. 2013 valdes hon ut till Nasas astronaututbildning bland över 6 000 sökande. 2015 blev hon formellt astronaut och i april 2019 valdes hon ut till sin första rymdresa, som inleddes den 25 september samma år. Rymdresan pågick i 205 dygn, och är den sjätte längsta i Nasas historia.

Källa: Nasa, Rymdstyrelsen

Fakta: Jessica Meir

ISS-programmet involverar USA, Ryssland, Kanada, Japan, och via ESA (Europeiska rymdorganisationen) elva europeiska länder, däribland Sverige.

Stationen började byggas på 1990-talet och väntas vara i bruk åtminstone till 2030.

Med en hastighet av cirka 28 000 kilometer i timmen tar rymdstationen ett varv runt jorden på en och en halv timme.

Höjden över jordytan varierar mellan ungefär 34 och 40 mil.

Tusentals vetenskapliga försök har utförts på stationen.

Källa: Nasa

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons