Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

En kvarts miljon EU-invånare vill komma hem

Coronavirus • Publicerad 3 april 2020
EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att det finns omkring 250|000 EU-medborgare runt om i världen som vill komma hem.
EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att det finns omkring 250|000 EU-medborgare runt om i världen som vill komma hem.Foto: Francois Lenoir/AP/TT

Fler än 250 000 EU-medborgare befinner sig fortfarande på främmande ort på grund av coronapandemin och många av dem försöker ta sig hem, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Hittills har EU hjälpt omkring 350 000 personer att resa hem, men Borrell sade på en presskonferens på fredagen att antalet strandsatta som söker stöd hos sina ambassader ökar.

Annons

I mitten av mars beräknade EU att det rörde sig om omkring 80 000 som sökte assistans, men att antalet sedan steg till 300 000 den 20 mars.

– Det är svårt att föreställa sig att så många européer är strandsatta runt om i världen: turister, besökare, korttidsarbetare. De rör sig inte om dem som är permanent boende.

EU-institutioner har tidigare utnyttjat en blandning av bland annat chartrade plan och militära plan för att få hem passagerare till olika EU-länder.

– Våra insatser fortsätter, men de blir svårare för var dag. Flygbolag har parkerat sina flottor, flygrum stängs. Men steg för steg, så ska vi få dem alla hem, sade Borrell.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons