Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU godkänner svenskt hyrespaket

Ekonomi • Publicerad 15 april 2020
Få kunder i landets köpcentrum slår hårt mot diverse näringar. Nu är det klart att deras hyresvärdar kompenseras om de sänker hyrorna. Arkivbild.
Få kunder i landets köpcentrum slår hårt mot diverse näringar. Nu är det klart att deras hyresvärdar kompenseras om de sänker hyrorna. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

EU-kommissionen har godkänt regeringens förslag om att ersätta hyresvärdar för hyresrabatter till branscher som drabbas hårt ekonomiskt av virusutbrottet.

"Det svenska stödpaketet på 453 miljoner euro som vi har godkänt kommer att hjälpa dessa sektorer att betala hyran i dessa svåra tider", säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

Annons

Regeringen kommer att besluta om hyresstödet på torsdagens sammanträde, uppger näringsdepartementet för TT.

Paketet på max fem miljarder kronor är riktat mot de hyresvärdar som sänker hyran mellan den 1 april (det går att ansöka retroaktivt) och den 30 juni för näringsidkare inom till exempel sällanköpshandel, hotell och restaurang.

Hyresvärdarna kompenseras med som mest 50 procent av den nedsatta fasta hyran (det vill säga själva rabatten), dock maximalt 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

Eftersom detta är statsstöd krävdes först grönt ljus av EU. Kompensation kan sökas via länsstyrelsen Västra Götaland som på torsdagen kommer att informera om den nya förordningen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons