Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU-kritik mot Ungern och Polen

EU • Publicerad 17 april 2020
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivfoto.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivfoto.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Både Ungern och Polen får skarp kritik av EU-parlamentet för några av de åtgärder som länderna drivit igenom under kampen mot coronaviruset.

Kritiken gäller främst den ungerska regeringens rätt att styra med dekret och nya polska regler för att kunna hålla presidentval mitt under krisen. "Totalt oförenligt med europeiska värderingar" heter det bland annat i en icke bindande resolution som parlamentsledamöterna på fredagen röstade igenom med 395 röster mot 171.

Annons

Omröstningen skedde i huvudsak via e-post, eftersom merparten av parlamentsledamöterna är strandsatta i sina hemländer på grund av coronaläget.

Samtidigt godkändes även en lång rad av de ekonomiska åtgärder som EU-kommissionen lagt fram för att bekämpa de ekonomiska effekterna av coronapandemin.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons