Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU: Öppna steg för steg

Öppna steg för steg och på vetenskaplig grund, manar EU-kommissionen i sin strategi för hur medlemsländerna ska återvända till det normala igen.
En givarkonferens i maj ska sedan samla pengar för ett vaccin.
Coronaviruset • Publicerad 15 april 2020
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterar EU:s strategi för en återhämtning efter coronakrisen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterar EU:s strategi för en återhämtning efter coronakrisen.Foto: John Thys/AP/TT

Den normaliseringsstrategi som presenterades på onsdagen innehåller ramar för hur de 27 EU-länderna borde göra när man nu ska försöka öppna sina samhällen igen.

Och det måste göras på olika sätt, i olika takt, i olika länder, betonas från kommissionen.

Annons

– Myndigheterna måste noga överväga när det är läge att lyfta restriktionerna. Det finns inte en gemensam lösning som passar alla, säger ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

"Steg för steg"

I kommissionens plan konstateras bland annat att all normalisering måste bygga på vetenskapliga bevis på minskande smittspridning. Medlemsländerna bör sedan använda sig av appar för att få överblick på smittspridningen, införa storskaligt testande och utöka kapaciteten i sina vårdsystem i väntan på att ett vaccin kan finnas på plats.

Allt bör genomföras gradvis och exempelvis innehålla fortsatta restriktioner för äldre och personer med kroniska sjukdomar. Skolor, universitet och vissa butiker bör gå först när det gäller återöppnande, med restauranger och caféer i nästa skede.

Samordning och samarbete är A och O.

– Om medlemsstaterna långsamt och steg för steg börjar lyfta restriktionerna är det oerhört viktigt att de meddelar det till kommissionen och grannländerna. Goda grannar talar med varandra, säger von der Leyen.

Givarkonferens

EU:s finansministrar enades i förra veckan om en mångmiljardpaket för att möta de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen. Ännu mer ska till när medlemsländernas stats- och regeringschefer håller sitt nästa webbtoppmöte, torsdagen den 23 april.

Permanente rådsordföranden Charles Michel tänker då bland annat diskutera nästa långtidsbudget för åren 2021-2027, som EU-länderna ännu inte kunnat enas om.

– Nästa EU-budget måste bli EU:s svar på coronakrisen, säger von der Leyen – som dessutom tänker arrangera en givarkonferens den 4 maj för att få ihop mer pengar i jakten på ett vaccin mot coronaviruset.

– Jag hoppas att länder och organisationer över hela världen kommer att svara, säger kommissionsordföranden i Bryssel.

Fakta: EU:s återhämtningsplan

I en samlad strategi för hur EU-länderna kan återgå till det normala konstateras bland annat att tre huvudkriterier bör avgöra för när det är dags att börja lyfta de restriktioner som införts:

+ Vetenskapliga bevis för att smittospridningen har minskat avsevärt under en viss period, exempelvis i form av minskat antal nya fall och inlagda på sjukhus.

+ Tillräcklig sjukvårdskapacitet, inklusive när det gäller intensivvårdsplatser, för att kunna hantera nya ökningar av antalet smittade.

+ Tillräcklig övervakningskapacitet, inklusive möjligheten att testa befolkningen i stor skala.

Strategin är på totalt 13 sidor och innehåller även rekommendationer om i vilken ordning olika restriktioner kan lättas upp.

Källa: EU-kommissionen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons