Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU-basen: "Förlåt, Italien"

Förlåt, Italien, för att vi reagerade så sent.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ber om ursäkt å hela unionens vägnar.
Nu vill hon ha ett starkt ekonomiskt svar på coronakrisen.
EU • Publicerad 16 april 2020
Förlåt för att vi reagerade så långsamt, hälsar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till Italien. Arkivfoto.
Förlåt för att vi reagerade så långsamt, hälsar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till Italien. Arkivfoto.Foto: John Thys/AP/TT

I ett framträdande inför EU-parlamentets extrasittning på torsdagen talar kommissionsordföranden allvarsord om sanningar och lögner i coronakrisen.

– Man kommer inte att komma igenom en pandemi som den här utan sanningen. Sanningen om allt: siffror, vetenskap, prognoser men också om vårt eget agerande, säger von der Leyen.

Annons

– Det är sant att ingen var redo för det här, men också att alltför många inte fanns där i tid när Italien behövde hjälp i början. Och för det är det på sin plats att EU i sin helhet erbjuder en ärlig ursäkt, säger ordföranden.

"Tala sanning!"

Samtidigt anser hon att EU nu har blivit "ett hjärta av solidaritet".

– Det sanna EU står upp just nu: det där läkare och vårdpersonal från Polen och Rumänien räddar liv i Italien, där respiratorer från Tyskland är en livlina i Spanien och sjukhus i Tjeckien vårdar sjuka från Frankrike. Det gör mig stolt, säger von der Leyen.

I gengäld har hon skarpa besked till dem som "pekar finger och skyller på andra" och försöker utnyttja krisen för sina egna syften.

– Lägg av. Och ha modet att tala sanning och stå upp för Europa, manar von der Leyen i Bryssel.

Möte på distans

EU-parlamentets sittning sker i huvudsak på distans, då merparten av ledamöterna sitter strandsatta i sina hemländer.

Under torsdagen och fredagen ska parlamentet per e-post rösta fram klartecken till en rad gemensamma EU-åtgärder. Samtidigt ska också parlamentets egen syn på coronakrisen slås fast i en resolution, bland annat om vikten av att hålla fast vid unionens åtgärder mot klimatförändringarna.

– Ska det gå bra för en framtida ekonomi så måste det vara en hållbar sådan, säger svenska ledamoten Jytte Guteland (S) på en webbsänd pressträff inför diskussionen.

Budgetsamtal

Nästa torsdag, den 23 april, ska EU-ländernas stats- och regeringschefer hålla sitt nästa webbtoppmöte om coronaläget.

Då väntar bland annat en diskussion om kommande långtidsbudget – förkortad MFF på EU-språket – för åren 2021-27. Den vill EU-kommissionen se som en "Marshall-plan" för att få fart på ekonomin igen efter coronakrisen.

Annons

– EU-budgeten kommer att bli återhämtningens moderskepp. Vi behöver innovativa lösningar och mer utrymme i MFF för att låsa upp enorma offentliga och privata investeringar, manar Ursula von der Leyen i EU-parlamentet.

Fakta: Corona-döda i EU

Inom EU har Italien, Spanien och Frankrike klart flest dödsfall hittills i covid-19. Siffrorna är samtidigt svåra att jämföra med varandra, eftersom länderna har olika kriterier för hur dödsfallen registreras, framför allt när det gäller avlidna på äldreboenden.

Så här såg siffrorna ut på torsdagseftermiddagen:

Landantal dödaItalien21 645Spanien19 130Frankrike17 167Belgien4 857Nederländerna3 315Sverige1 333Portugal629Irland444Österrike393Rumänien392

Källa: Politico Europe.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons