Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU stöder USA-förslag om ny regim i Venezuela

Venezuela • Publicerad 3 april 2020
EU backar ett förslag från USA om att en övergångsregering bildas i Venezuela för att bryta det politiska dödläget. Men president Nicolás Maduro (längst fram i mitten) förkastar förhandlingspropån. Arkivbild.
EU backar ett förslag från USA om att en övergångsregering bildas i Venezuela för att bryta det politiska dödläget. Men president Nicolás Maduro (längst fram i mitten) förkastar förhandlingspropån. Arkivbild.Foto: Matias Delacroix/AP/TT

EU ställer sig bakom ett förslag från USA om en övergångsregering i Venezuela. EU:s utrikeschef Josep Borrell konstaterar i ett uttalande på fredagen att EU:s samtliga länder ser positivt på försöken att bryta dödläget i Venezuela.

USA har bytt taktig gentemot Venezuela och dess regim ledd av president Nicolás Maduro. En hårdför hållning har mjukats upp, och i den senaste amerikanska propån föreslås en övergångsregering med medlemmar både från Maduros parti och från oppositionelle Juan Guaidós politiska rörelse, men utan de två frontfigurerna. Sanktioner skulle lättas om en sådan regering bildas.

Annons

En anledning till den nya strategin är risken för att coronapandemin får svåra konsekvenser i det av politiska motsättningar och internationella sanktioner sargade landet samt dess grannländer.

USA har samtidigt åtalat Maduro och flera nära medarbetare för narkotika- och terrorrelaterade brott.

President Maduro förkastar USA:s förslag, vilket liknar det som Norge lade fram i ett då misslyckat försök att nå en lösning i fjol.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons