Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: Mycket ovanligt med så unga i mordfall

En minderårig pojke knivhöggs till döds vid en skola i Göteborg. Både offret och den misstänkte pojken är under 15 år.
Brott • Publicerad 1 april 2020
Pojken gick i mellanstadiet vid en skola i Göteborgsstadsdelen Kortedala. Han blev knivhuggen på en parkeringsplats vid skolan.
Pojken gick i mellanstadiet vid en skola i Göteborgsstadsdelen Kortedala. Han blev knivhuggen på en parkeringsplats vid skolan.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bland tonåringar och unga män är dödligt våld ofta kopplat till missbruk eller kriminalitet. Men när det handlar om barn blir våldet svårare att förklara, säger Mikael Rying, kriminolog vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

– Att en så ung kille beväpnar sig med kniv och tar med till skolan tyder på att personen är van vid att komma i konflikt, eller så är han rädd för att själv utsättas för våld och bär kniv för att försvara sig. Det kan också ha funnits någon form av konflikt som har spårat ur mellan de här två, säger han.

Annons

Han understryker dock att det inte går att veta säkert utan insyn i fallet.

Mycket ovanligt

Knivdådet inträffade i måndags vid en skola i stadsdelen Kortedala, där den nu döde pojken var elev. Han träffades av ett knivhugg i halsen. Den mordmisstänkte pojken – även han under 15 år – greps senare i sitt hem och har omhändertagits av sociala myndigheter.

Att två barn är inblandade i ett så grovt brott är mycket ovanligt, uppger Mikael Rying som har gått igenom samtliga fall av dödligt våld trettio år bakåt i tiden.

I dag är fler tonåringar med kriminell bakgrund inblandade i skjutningar. Men det finns inga tecken på att dödligt våld skulle ha ökat bland barn under 15 år.

– Det finns inget i de åldrarna som tyder på någon ökning av den här typen av brott, säger Mikael Rying.

Viktigt lära om barnen

Eftersom den mordmisstänkte pojken inte är straffmyndig blir det inget åtal. Däremot kan det bli aktuellt med en så kallad bevistalan, en ovanlig process där domstolen prövar den misstänktes skuld utan påföljd.

– Det är viktigt att man lär sig om de här barnen och tar reda på vad som ligger bakom så att man kan förebygga det i framtiden.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons