Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fältsjukhus i Stockholm öppnar på måndag

Trycket på vården i Stockholm ökar snabbt. På lördagen intensivvårdas 157 patienter vid regionens akutsjukhus. Men ännu finns lediga vårdplatser, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
På måndag väntas fältsjukhuset i Älvsjö ta emot sin första patient.
Coronaviruset • Publicerad 4 april 2020
Fältsjukhuset som byggts upp i Stockholmsmässan i Älvsjö väntas öppna på måndag. Arkivbild.
Fältsjukhuset som byggts upp i Stockholmsmässan i Älvsjö väntas öppna på måndag. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Än så länge finns det gott om plats på intensivvårdsavdelningarna, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Arkivbild.
Än så länge finns det gott om plats på intensivvårdsavdelningarna, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

På lördagen rapporterar Region Stockholm ytterligare 21 dödsfall i covid-19. Hittills har 225 personer i länet avlidit i sjukdomen, som orsakas av coronaviruset. Samtidigt intensivvårdas 157 patienter vid akutsjukhusen.

Men än så länge räcker vårdplatserna till.

Annons

– Vi har just nu gott om lediga intensivvårdsplatser. Just i dag ser det lite bättre ut än vad vi trodde i går, säger Björn Eriksson.

20 nya platser om dagen

De senaste dagarna har regionen jobbat hårt för att utöka antalet platser, uppger han.

– Vi planerar för det värsta och ökar kapaciteten på sjukhusen. Vi har ökat med 20 intensivvårdsplatser i dag och vi ökar med 20 platser i morgon.

På måndag planerar regionen att öppna Försvarsmaktens fältsjukhus som byggts i Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Vi hade kunnat öppna redan i helgen, men behövde inte. Det ger dem några dagar till att utbilda sig och lära känna lokalen.

Vid behov kan fältsjukhuset byggas ut till 600 platser för patienter som inte kräver intensivvård.

– Det kommer att öppna successivt. Inledningsvis börjar vi med tio patienter, för att se till att det fungerar. I första fasen kan vi trappa upp till 140. Om vi måste, säger Björn Eriksson.

Tandläkare hjälper till

Utöver de som får intensivvård är det 564 patienter som vårdas på sjukhus med covid-19. Tanken är att fältsjukhuset ska kunna avlasta akutsjukhusen med dessa patienter. Här jobbar personal som kallas in från närsjukvården, allt från tandläkare till ögonläkare till vårdare på sjukhem.

– Förenklat är det andningen som dessa patienter behöver hjälp med. Det handlar om tillgång till syrgas. Den här sjukdomen gör att man snabbt blir sämre i sin andning och behöver syresätta blodet, säger Eriksson.

Sjukvårdsbehovet ökar snabbt och situationen kan förändras på några timmar, säger han.

– Vi ligger just nu steget före. Men vi har stor respekt för att situationen kan förändras snabbt. Det har den gjort senaste veckan med en väldigt snabbt ökning av intensivvårdsbehovet och sjukvårdsbehovet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons