Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färre söker vård för hjärtinfarkt efter corona

Sedan coronakrisen slog till mot Sverige har antalet patienter som söker hjälp för hjärtproblem minskat kraftigt.
Coronaviruset • Publicerad 14 april 2020
En operation pågår på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild.
En operation pågår på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Patienter med misstänkt hjärtinfarkt har minskat med runt 25 procent sedan coronautbrottet tog fart i Sverige, visar det nationella kvalitetsregistret Swedeheart, där patienter med hjärtproblem registreras.

– I rimlighetens namn borde det innebära att man inte får den hjälp man skulle kunnat få och det borde då gå sämre för de patienter som inte söker. Men det vet vi inte än. Vi vet bara att det minskat, säger Peter Vasko, tillförordnad ordförande för Swedeheart, till TT.

Annons

Förändringen gäller under vecka 9-14 (24 februari till 5 april) i år där antalet hjärtpatienter har jämförts med samma period under 2015-2019.

"Mycket oroande"

Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är antalet patienter som vårdats för hjärtinfarkt 50 procent lägre i år, jämfört med samma period förra året, säger Stefan James, professor i kardiologi vid Uppsala universitet och överläkare vid sjukhusets hjärtklinik, till Upsala Nya Tidning.

– Förra helgen tog vi inte in en enda ny patient med hjärtinfarkt på hjärtintensiven vid Akademiska. Det är anmärkningsvärt, säger han till UNT.

– Utvecklingen är mycket oroande. Det är ytterst viktigt att alla med symtom på hjärtinfarkt snabbt söker vård.

En tydlig minskning av hjärtpatienter som söker sig till vården märktes under vecka elva och tolv – då en allmän spridning börjat i Sverige och när äldre uppmanades att stanna hemma. Swedeheart kan inte ge svar på varför färre söker vård för hjärtinfarkt men ett rimligt scenario är att folk avstår från att söka vård av rädsla för att smittas av coronaviruset.

– Detta händer just när coronaepidemin sveper förbi och det har ju ändrat folks beteenden så man hade kunnat tänka sig det, säger Peter Vasko.

"Var är alla patienter?"

I Stockholm har antalet stora infarkter minskat med 40 procent, enligt Swedeheart. Överläkaren Christian Unge som skriver om tillvaron på Karolinska sjukhuset i Huddinge för Svenska Dagbladet vittnar också om förändringen.

"Var är alla patienter med hjärtinfarkt, stroke, cancer eller kol? Sitter de hemma och trycker? Går de till vårdcentralen eller har de förskansat sig på något lantställe och dyker upp i Västervik eller Sollefteå? Eller är det så att samhället skjuter framför sig ett berg av patienter som ska tas om hand i höst?", skriver Unge.

Att inte belasta vården i onödan är givetvis bra, men för akuta problem, som symtom för hjärtinfarkt, är uppmaningen från Swedeheart såväl som från Akademiska sjukhuset i Uppsala glasklar.

– Man ska söka sjukvård om man har ont i bröstet eller inte mår väl, säger Peter Vasko.

Annons

– Vid sådana tillstånd är det mycket farligare att stanna hemma än den minimala risken för att smittas inom vården, säger Stefan James till UNT.

Fakta: Swedeheart

Swedeheart är ett nationellt kvalitetsregister för hjärtintensivvård, kranskärlsröntgen, percutan kornarintervention (PCI), hjärtkirurgi och sekundärprevention.

Registret skapades 2009 då fyra olika register slogs samman: RIKS-HIA, SCAAR, SEPHIA och Svenska hjärtkirurgregistret.

Syftet med Swedeheart är bland annat att stödja evidensbaserad terapiutveckling vid akut och kronisk kranskärlssjukdom och att ge kontinuerlig information om vårdbehov, undersökningar, behandlingar och behandlingsresultat.

Källa: Region Uppsala.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons