Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fetma som riskfaktor utreds

Vårdpersonal vittnar om att många coronasjuka som intensivvårdas är överviktiga. Folkhälsomyndigheten ska nu titta närmare på om fetma kan anses vara en riskfaktor för den som smittas av covid-19.
Coronaviruset • Publicerad 16 april 2020
Vårdpersonal vittnar om att många coronasjuka som intensivvårdas lider av fetma. Arkivbild.
Vårdpersonal vittnar om att många coronasjuka som intensivvårdas lider av fetma. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Övervikt klassas inte som en riskfaktor av Folkhälsomyndigheten, men enligt Ekot i Sveriges Radio vittnar vårdpersonal om att en stor del av de coronasjuka som intensivvårdas är överviktiga.

Det här oroar människor med fetma eller övervikt, och flera läkare menar att man borde klassa uttalad fetma som en riskfaktor för svår sjukdom, enligt Ekot.

Annons

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, har underlaget för att bedöma saken hittills varit otillräckligt.

– Vi har inte haft den datan hittills, men vi har ju också nåtts av det här och försökt få fram bättre data.

Han uppger att fetma inte nämns som riskfaktor i någon av de stora sammanställningar som hittills gjorts.

– Det kan bero på att det är befolkningsgrupper där det inte finns så mycket fetma som vi har i vissa grupper i Sverige, men med hög sannolikhet så är det här sant, säger Anders Tegnell under torsdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.

Han tror att den ökade risken för feta och överviktiga inte är så mycket kopplad till covid-19 som till den ökade risk personer i denna grupp löper när de intensivvårdas.

– Jag tror inte att det är någon inom sjukvården som är överraskad och jag tror inte vi kommer att göra någon särskild skillnad genom att peka på det, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten ska nu titta närmare på hur fetma kan påverka covidsmittade och uppdatera sin information.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons