Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fifa: Spelarkontrakt ska förlängas

Spelarkontrakt och transferfönster ska flyttas fram om det behövs. Ligorna ska spelas klart om det går.
Detta enligt nya riktlinjer från Internationella fotbollsförbundet (Fifa).
Dessutom uppmanar förbundet klubbar och spelare att komma överens om besparingsåtgärder.
Fotboll • Publicerad 7 april 2020
Svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl ser ut att kunna bli kvar i Wolfsburg längre än till och med den 30 juni, när hennes kontrakt egentligen går ut. Arkivbild.
Svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl ser ut att kunna bli kvar i Wolfsburg längre än till och med den 30 juni, när hennes kontrakt egentligen går ut. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Nästan all internationell fotboll står still under coronapandemin och pågående säsonger har stoppats tills vidare.

Därför släpper Fifa nya riktlinjer anpassade till läget och presenterar flera förändringar. Fifa vill att alla påbörjade säsonger ska spelas klart, och övriga direktiv anpassas därefter.

Annons

Till exempel ska spelarkontrakt som egentligen går ut den 30 juni i år – det gäller bland andra Wolfsburgs svenska landslagsmålvakt Hedvig Lindahl – ska förlängas tills säsongen i fråga har avslutats. I anknytning till det ska den nuvarande klubben också kunna behålla en spelare, trots att spelaren redan skrivit kontrakt med en annan klubb inför nästa säsong.

Följer kontraktets intention

"I och med att fotbollen står still i de flesta länder är det uppenbart att säsongen inte slutar när vi trodde att den skulle göra det. Därför föreslår vi att kontrakten förlängs tills säsongen faktiskt är över. Detta är i linje med intentionen då kontrakten skrevs och ger sportsligt integritet och stabilitet.", skriver Fifa.

Transferfönstren påverkas också. Inledningsvis väljer Fifa att förlänga övergångsperioden från 12 veckor i dagsläget, till 16.

Fifa vill vara flexibelt och anpassa transferfönstren till den rådande situationen.

– Även om våra riktlinjer inte löser alla problem, bör de bidra till att ge klarhet och stabilitet. Vi hoppas att detta är ett positivt exempel på hur fotbollen kan enas i dessa svåra tider, säger Fifaordföranden Gianni Infantino.

Väntar på svar

Svensk fotboll har framfört önskemål om att få ha fönstret öppet till slutet av maj. Enligt Svante Samuelsson, sportchef hos Föreningen svensk elitfotboll, Sef, har Fifa ännu inte svarat.

– Vi jobbar fortfarande med att upprätta en direktdialog med dem. Det är också riktlinjerna vi fått: Att varje enskild liga ska ta kontakt med Fifa för att få svar på sina frågor och/eller önskemål, säger Samuelsson till Aftonbladet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons