Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fifa vill inte öppna det svenska transferfönstret

Föreningen svensk elitfotboll hade hoppats på ett förlängt transferfönster under våren.
Just nu säger Fifa nej, men öppnar för att det kan bli ett ja när det verkligen kan slås fast att allsvenskan börjar.
Fotboll • Publicerad 15 april 2020
Svensk elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson fick ett negativt besked från Fifa. Arkivbild.
Svensk elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson fick ett negativt besked från Fifa. Arkivbild.Foto: Patric Söderström/TT

– Överraskande stelbent, jag hade hoppats att de kunde vara mer överseende, säger Sef:s sportchef Svante Samuelsson till TV4 Fotbollskanalen.

Det senaste svenska transferfönstret öppnades den 8 januari och stängde den 31 mars, lagom till den planerade allsvenska starten. Coronapandemin gör att serien inte lär starta förrän tidigast i början av juni – och därför vill de svenska klubbarna att transferfönstret kopplas till seriestarten och att sommarens fönster (15 juli–11 augusti) ligger kvar.

Annons

Nu har det Internationella fotbollsförbundet, Fifa svarat på det svenska önskemålet.

– Svaret vi fick var egentligen att vi ska återkomma när vi vet exakt datum för när vi spelar. Huvudregeln är också att man ska hålla sig inom 16 veckor på ett helt år. De vidhåller i princip det, men öppnade väl eventuellt en liten dörr för att lyssna på argument om att vi ska få fler veckor i sommar. I grunden handlar det väl om att ta en av veckorna i sommar och lägga den sista veckan innan vi börjar spela, som preliminärt är i juni, men de menar då att vi måste veta exakt vilka datum det rör sig om, säger Svante Samuelsson.

Nya kontakter med Fifa väntar.

– Vi får samla ihop oss och diskutera hur vi ska gå vidare framåt nu och göra det på ett klokt sätt, säger Samuelsson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons