Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Filmrecension: Tunt spel i bländande kulisser

Drömmen om ett glassigt liv på Rivieran blir verklighet för 23-årige Johan, som låter sig försörjas av en äldre kvinna. Men han plågas av minnen av en förlorad kärlek, i dramat ”Pool”, efter Per Hagmans roman.
Filmrecension • Publicerad 15 april 2020
Svenske Johan (Niclas Gillis) flyttar in hos den åldrade filmstjärnan Celeste (Natacha Guyon), i dramat ”Pool”. Pressbild.
Svenske Johan (Niclas Gillis) flyttar in hos den åldrade filmstjärnan Celeste (Natacha Guyon), i dramat ”Pool”. Pressbild.Foto: Max Ragner
Niclas Gillis spelar huvudrollen som den grubblande Johan som lever lyxliv på Franska Rivieran i ”Pool”. Pressbild.
Niclas Gillis spelar huvudrollen som den grubblande Johan som lever lyxliv på Franska Rivieran i ”Pool”. Pressbild.Foto: Max Ragner

På 1990-talet blev Per Hagman en folkhjälte för tusentals tonåringar. Han var författarslyngeln som satte ord på alla de dekadenta drömmar som en spänningstörstande gymnasist bär i sitt bröst – men också på desperationen, ensamheten, tomheten.

”Vi var många lantisar som längtade efter att livet skulle börja, efter att det skulle vara mer som på film, som drömde om större städer och nätter och sådant som kändes glamouröst och förbjudet.” Så skrev författare och litteraturkritikern Therese Bohman i Expressen om varför Per Hagmans böcker var så viktiga för hennes tonårsjag.

Annons

Och jag missade alltihop. Som 19-åring fingrade jag på en pocketutgåva av ”Volt” (Hagmans tredje roman) på nyhetshyllan på Partille bibliotek, men valde annan dekadens (troligtvis från skivhyllan). Jag har försökt igen senare i livet, men det går inte att läsa med tonårsögon när man har passerat 40 och har barn och bolån.

På regissören Anders Lennberg gjorde Hagmans tidiga verk ett outplånligt intryck, särskilt ”Pool” från 1993. I centrum för berättelsen står 23-årige Johan som byter in sin ungdom och sin skönhet mot ett bekvämt liv på Franska Rivieran. Han låter sig försörjas av den avdankade filmstjärnan Celeste, och betalar med sex och sällskap. Samtidigt hemsöks han av minnena av sin första kärlek.

Lennbergs varma känslor för romanen – och för Per Hagman som person och fenomen – märks tydligt i filmen. Huvudrollsinnehavaren Niclas Gillis ser ut som en modellsnyggare upplaga av författaren själv, och hans patenterade dubbelhet finns också här: filmens blanka, azurblå yta får snart fula, svarta sprickor när det förflutna rullas upp och ger skärpa åt nuet.

Det är också lojaliteten med det hagmanska som hindrar filmen från att bli riktigt angelägen. För medan ”Pool” är full av vackra bilder och dramatiska oneliners så känns rollfigurerna underutvecklade och tunna. De blir aldrig riktiga människor som rör sig i riktiga miljöer, bara lidande arketyper i bländande kulisser.

Men kanske är det min stelnade vuxenblick som är problemet. Kanske är filmen mer en hyllning till de tillspetsade ideal som vi har i mellantiden mellan barn och vuxen – till tonåringar som längtar efter det som är glamoröst och förbjudet och drömmer om ett liv som är ”lite mer som en film”.

Fakta: Pool

(TT)

Genre: Drama

Premiär: 17 april 2020

I rollerna: Niclas Gillis, Natacha Guyon, Moa Garpendal med flera.

Regi: Anders Lennberg

Speltid: 1 timme 35 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons