Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Viruskurvan kan ha lugnat sig

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i Sverige. Men ökningen tycks ha lugnat sig en aning.
Coronaviruset • Publicerad 15 april 2020
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Foto: TT

Uppdateringen av antalet dödsfall i covid-19 i Sverige efter påskhelgens eftersläpning i rapporteringen visade inte den ökning som vissa befarat. På onsdagen uppgick antalet avlidna till 1 203 personer och hittills har 11 927 personer bekräftats smittade med covid-19.

De inrapporterade fallen finns till hälften i Stockholm och till hälften i övriga delar av landet. I Västra Götaland var det en uppgång av antal fall i slutet av mars, men nu syns tecken på en utplanande kurva även där. Skåne har under hela utbrottet legat ganska stabilt på låga siffror, med högst 20 fall per dag de senaste dagarna.

Vänta med att ropa hej

Annons

TT: Har kurvan planat ut nu?

– Det är fortsatt lågt och det ger anledning till viss optimism. För att vara säkra på att det inte är något datafel eller liknande vill vi vänta ytterligare någon dag innan vi uttalar oss mer säkert, men det ser positivt ut i dag, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

TT: Om kurvan skulle börja peka uppåt igen, vilka ytterligare åtgärder kan ni då ta till?

– Det kanske inte är det första vi tänker på nu när vi ser att det kanske lättar. Vi får ta det när det kommer i så fall. Nu är det snarare så att om det här fortsätter och antalet fall minskar ytterligare, att man då tar ställning till att lätta på restriktioner, säger Anders Wallensten.

Fler IVA-platser

Antalet covidpatienter som får intensivvård har legat relativt stabilt den senaste tiden och enligt Socialstyrelsen finns det fortfarande en god marginal till taket för intensivvården i Sverige.

TT: Finns det signaler om att man tagit in för få personer till intensivvårdsplatser?

– Vi har inte fått sådana signaler, säger Anders Wallensten.

Johanna Sandwall, som är krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, pekar på att intensivvårdens kapacitet fortsätter att byggas ut:

– Dagens siffra är 1 064 IVA-platser, i går rapporterade vi 1 046 så vi ser en successiv ökning av disponibla IVA-platser. Vi har något färre inneliggande covid-patienter på IVA i dag jämfört med i går; 525 personer får intensivvård just i dag.

Oklart om sommaren

Enligt Anders Wallensten är det fortfarande en öppen fråga ifall det nya coronaviruset har ett tydligt säsongsmönster, så att epidemin lugnar ner sig under sommaren.

Annons

– Det är en pågående debatt, där man inte riktigt har satt ner foten. Så det återstår att se, säger Anders Wallensten.

TT: Vet man något om smittspridningen på skolor och förskolor?

– Uppfattningen är att den inte har varit särskilt omfattande, och att barn inte smittar varandra i någon större omfattning som ger stora utbrott. Det är klart att det har förekommit smittspridning, men det har inte varit drivande i den här epidemin, säger Anders Wallensten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons