Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler falska sedlar – kan straffa dubbelt

Spridningen av falska sedlar skjuter i höjden. Under årets tre första månader var anmälningarna nästan sju gånger fler än under samma period förra året.
Och den som blir pålurad en falsk sedel riskerar att bli dubbelt straffad.
Brott • Publicerad 6 april 2020
På tre månader har polisen fått in 707 falska sedlar, samtliga 500-kronorssedlar. Arkivbild.
På tre månader har polisen fått in 707 falska sedlar, samtliga 500-kronorssedlar. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Polisen tror att gärningsmännen är få.

– Det är ett begränsat antal personer, men ändå inte bara en grupp, säger brottsförebyggare Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Annons

Polisen bedriver utredningar i flera olika delar av landet, men än så länge har ingen person delgivits misstanke om brott.

Från januari till och med mars anmäldes 707 falska sedlar, vilket kan jämföras med 102 under motsvarande period 2019. En liknande trend finns i fler EU-länder, konstaterar Lotta Mauritzson.

Färre hanterar sedlar

Den minskande användningen av kontanter i hela samhället underlättar för den här typen av brottslingar, eftersom människor överlag är sämre på att skilja falska sedlar från äkta.

– Jag kan bara gå till mig själv, jag är jättedålig på det. Man har ju inte sedlar i dag, så man är ju liksom ovan. Tidigare kunde man kanske ana genom att känna på sedeln, men det kan man inte i dag, för man hanterar så lite sedlar till mans, säger Lotta Mauritzson.

De som får betalt med falska sedlar är ofta privatpersoner som säljer saker på begagnatmarknaden, till exempel elektronik eller fordon. Det har i vissa fall handlat om tiotusentals kronor.

Kan bli misstänkt

Den som drabbas riskerar att bli dubbelt straffad – först genom att få värdelösa papper i stället för pengar för den vara som säljs och sedan genom att bli brottsmisstänkt om man försöker använda den falska sedlar i en butik.

– Ja, brottsmisstänkt lär man bli, sedan huruvida det går vidare till åtal, det är upp till åklagarna, säger Lotta Mauritzson.

De falska sedlar som upptäcks är oftast tillverkade i avancerade skrivare, men saknar viktiga detaljer som finns på äkta sedlar. Det handlar dels om ett säkerhetsband med tre rektangulära fönster, dels en färgskiftande bild med anknytning till personen som finns på sedeln.

Bästa sättet att skydda sig mot falska sedlar är att lära sig hur dessa säkerhetsdetaljer ska se ut, tipsar Lotta Mauritzson.

– Vår uppfattning är att man borde ha kunnat se det om man hade varit lite uppmärksam.

Fakta: Leta efter säkerhetsdetaljerna

Vanligen är det 500-lappar som förfalskas.

De falska sedlar som polisen får in för analys saknar i regel två säkerhetsdetaljer. Genom att vara uppmärksam på sedlarnas utseende minskar du risken för att råka ut för falska sedlar.

Alla högre sedelvalörer, från 100 kronor och uppåt, har ett säkerhetsband med tre rektangulära fönster. I fönstren finns bilder som rör sig och växlar motiv mellan "KR" och en kungakrona, om man vickar på sedeln. Bandet har olika färg beroende på sedelns valör.

På varje sedel finns också en liten bild som har anknytning till den person som porträtteras på sedeln. I bilden finns också sedelns valörsiffra. Om man vickar på sedeln skiftar bilden och valörsiffran gradvis mellan guld och grönt.

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons