Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Riksdagen vill utöka smittbärarpenning

Personer i riskgrupper, som inte kan jobba hemifrån, bör få stanna hemma med ersättning från Försäkringskassan. Det har riksdagens socialutskott enats om.
Coronaviruset • Publicerad 9 april 2020
Camilla Waltersson Grönvall, Moderarternas socialpolitiska talesperson. Arkivbild.
Camilla Waltersson Grönvall, Moderarternas socialpolitiska talesperson. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott. Arkivbild.
Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto: Jessica Gow/TT

– Vi har redan påbörjat arbetet och det har jag informerat utskottet om, säger socialminister Lena Hallengren (S) efter beställningen hon har fått.

Men det är inget enkelt uppdrag, framhåller hon. Socialstyrelsen ska reda ut vilka som ska anses tillhöra riskgrupper.

Annons

– Det absolut svåraste är att definiera vilka som omfattas, säger Hallengren.

Hon noterar att smittbärarpenningen är till för att den som kan arbeta men misstänks bära på smitta får ersättning för att han eller hon måste stanna hemma. Nu handlar det om att bestämma om personer som har till exempel en svår lungsjukdom eller kraftigt nedsatt immunförsvar ska kunna få ersättning för att stanna hemma för att de skulle riskera att bli extra sjuka om de smittades på jobbet.

Nöjda Moderater

Moderaterna och partiets socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall tog för några veckor sedan fram ett förslag till initiativ i frågan att den så kallade smittbärarpenningen bör utökas under coronavirusets härjningar.

– Det är mycket glädjande att regeringen nu går oss till mötes. Samtliga partier i riksdagen ställer sig bakom våra krav, säger Waltersson Grönvall till TT.

Förslaget går ut på att personer som tillhör riskgrupper, eller har barn som tillhör riskgrupper, och som inte kan arbeta hemifrån ska få stanna hemma med ersättning.

Det kan exempelvis handla om brevbärare eller busschaufförer. Genom att stanna hemma minskar risken att de smittas eller smittar sina barn. De nya reglerna ska gälla tillfälligt under coronavirusets framfart.

Gravida också?

Enligt utskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) kan också gravida komma att beröras genom att graviditetspenningen utökas.

Om riskgrupper säger hon att det kan handla om personer med svåra lungsjukdomar, dock inte astmatiker som har god kontroll över sin sjukdom.

Riksdagen väntas besluta om tillkännagivandet till regeringen den 15 april, med en begäran att regeringen ska återkomma senast den 21 april om hur den avser att utöka smittbärarpenningen.

Fakta: Smittbärarpenningen

De nuvarande reglerna säger att smittbärarpenning betalas ut till personer som har eller kan antas ha en smittsam sjukdom och som kan arbeta, men som ska vara hemma på grund av smittrisken.

Även personer som riskerar att sprida smitta eller som har varit utsatt för smitta utan att vara sjuka i sjukdomen omfattas. Dagens regler kräver läkarintyg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons