Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Fler musiker söker medlemskap i facket

Musik • Publicerad 1 april 2020
Fler musiker än vanligt söker medlemskap i fackförbund. Arkivbild.
Fler musiker än vanligt söker medlemskap i fackförbund. Arkivbild.Foto: Charlie Riedel/Ap

Coronakrisen har skapat stor oro bland kulturarbetare. Svenska Musikerförbundet är ett av de fackförbund som den senaste tiden fått fler ansökningar än vanligt om medlemskap.

Sammanräkningen är ännu inte klar men enligt förbundets medlemsservice har flera hundra sökt inträde i förbundet, mot normalt 20–30. När det gäller a-kassan hänvisas musiker av förbundet till Handelsanställdas a-kassa. Att reglerna nu möjliggör arbetslöshetsersättning för den som har varit ansluten i tre månader i stället för tolv leder rimligen till att många från kulturbranschen ansluter sig.

Handels meddelar att de har haft en stor tillströmning till sin a-kassa men kommer inte att kunna ta fram statistik över yrkesgrupper än. Det räknar de med att kunna göra senare i april.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons