Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler vill bli läkare och sjuksköterska

Arbete • Publicerad 2 april 2020
Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund. Arkivbild.
Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Fler personer har sökt till läkar- och sjuksköterskeprogrammet sedan ansökan öppnades, jämfört med samma period i fjol, skriver Dagens Nyheter.

Siffror från Universitets och högskolerådet (UHR) visar att läkarprogrammet har haft 23 procent fler sökande, och sjuksköterskeprogrammet 26 procent fler sökande under tidsperioden 16 mars-1 april. Ansökningsperioden pågår fortfarande.

Annons

– Det är en generell trend att rusningen till yrken som känns trygga och stabila ökar i kristider. När man ser att näringslivet har det allt svårare och allt fler företag börjar stå stilla så tänker man att nu är det läge att satsa på ett yrke som känns säkert, säger Roger Klinth, rektor på Ersta Sköndal Bräcke högskola som utbildar sjuksköterskor, till DN.

Sveriges läkarförbunds ordförande Heide Stensmyren tror att coronakrisen har fått fler att få upp ögonen för läkaryrket.

– Den har gjort det tydligt hur viktigt läkaryrket är, säger hon.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons