Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flest coronasmittade i Stockholms förorter

Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta är de områden i Region Stockholm som har störst antal coronasmittade per 10 000 invånare, enligt siffror som Smittskydd Stockholm nu redovisar.
Coronaviruset • Publicerad 7 april 2020
Rinkeby-Kista är ett av de områden i Stockholm som har störst antal covid-19-smittade. Arkivbild.
Rinkeby-Kista är ett av de områden i Stockholm som har störst antal covid-19-smittade. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I måndags hade 3 143 personer konstaterats smittade i Region Stockholm vilket motsvarar 13 fall per 10 000 invånare. I Rinkeby-Kista finns 238 konstaterade fall vilket är 47 per 10 000 invånare. Spånga-Tensta har 144 smittade vilket är 37 per 10 000.

– Det är uppenbart att information inte nått ut tillräckligt väl till alla grupper och allvaret har inte trängt ut, säger Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta.

Flera åtgärder

Annons

Han säger att man fick signaler om att stadsdelen var överrepresenterad i statistiken den 23 mars. Därefter har man vidtagit flera ytterligare åtgärder, som att intensifiera informationskampanjen via civilsamhället och lokalföreningar och religiösa samfund.

– Vi har ställt ut stora skyltar och under helger och vardagar har vi grupper med föreningsmänniskor som är ute i centrum och pratar med folk om det blir folksamlingar och delar ut det översatta materialet.

Nu ser man inte lika stora folksamlingar i köpcentrum eller liknande, enligt Jurdell. Förklaringen till att stadsdelen är överrepresenterad hänvisar han till smittskyddsenheten, men han nämner att faktorer som trångboddhet och ett generellt sett sämre hälsoläge kan vara orsaker.

Statsepidemiologen Anders Tegnell tangerar samma teori.

– Vanligtvis blir det en högre risk när man bor trångbott och när man bor flera generationer tillsammans. Det är en risk vi vet om och det är en risk som man kan tänka sig finns i större utsträckning i de delarna av Stockholm. Men vi försöker jobba med Stockholm för att hitta mer fakta om det, säger Tegnell.

"Är bekymmersamt"

Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, vill i dagsläget inte analysera eventuella orsaker till överrepresentationen. Men han delar bilden att det än så länge inte syns några tydliga resultat av informationskampanjerna, som fortsätter i oförminskad styrka.

– Man önskar ju att man kunde se en effekt, men utifrån de här siffrorna är det oförändrat. Det kvarstår att de har en förhöjd sjuklighet i förhållande till andra delar av Stockholm. Det är bekymmersamt men vi hoppas att det ska vända, även om det nog kan ta lite tid, säger han.

Det är första gången som Smittskydd Stockholm offentliggör detaljerade siffror kring smittspridningen på stadsdelsnivå. Per Follin konstaterar att fall av covid-19 nu finns i samtliga stadsdelar och kommuner i regionen.

– Man ser att hela staden är drabbad och det kan vara viktigt för folk att känna till inför påskhelgen. Det finns inte någon del i Stockholm som är helt fri från smitta – alla löper risk att bli drabbade. Och därför är det enormt viktigt att tänka på rekommendationerna som finns kring social avhållsamhet och att inte utsätta andra för smittorisk, säger Follin.

Siffrorna kring smittspridningen i regionen ska framöver uppdateras veckovis.

På tisdagen rapporterade Region Stockholm ytterligare 136 smittade och 78 döda i covid-19. Hittills har 381 personer i länet avlidit i sjukdomen, som orsakas av coronaviruset.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons