Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN-chefen: Vi måste gå samman mot viruset

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar det handlingsförlamade säkerhetsrådet att gå samman i kampen mot coronaviruset. Men vissa medlemmar anser inte att rådet har att göra med hälsofrågor.
Coronaviruset • Publicerad 10 april 2020
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

– Att från rådets sida skicka en signal om enighet och beslutsamhet skulle betyda mycket i denna oroliga tid, sade Guterres när de 15 medlemsländernas representanter samlades till en videokonferens natten mot fredag.

Det är första gången säkerhetsrådet diskuterar den pågående pandemin och mötet var inte öppet för medier. Men FN har offentliggjort generalsekreterarens yttranden.

Annons

– För att besegra pandemin behöver vi arbeta tillsammans, sade han.

– Det innebär ökad solidaritet.

"Öronbedövande tystnad"

Initiativet till mötet togs av nio av de tio icke-permanenta medlemmarna, som vill se handling från det hittills förlamade säkerhetsrådet.

– Fram tills nu har det varit en öronbedövande tystnad från säkerhetsrådet, konstaterade Tysklands FN-ambassadör Christoph Heusgen, som liksom flera andra ambassadörer offentliggjort sitt uttalande.

Pandemin berör frågor om internationell fred och säkerhet, menade Heusgen. Flera andra länder, däribland Ryssland, Kina och Sydafrika, framförde dock att de inte anser att hälsofrågor är en del av säkerhetsrådets uppdrag.

Två resolutionsförslag fanns på bordet under mötet. Det ena, som drivs av Tunisien å de icke-permanenta medlemmarnas vägnar, manar till en "brådskande, koordinerad och gemensam internationell insats för att begränsa covid-19:s följder".

Vill se eldupphör

Resolutionsutkastet manar även till ett omedelbart globalt eldupphör för att ge utrymme till humanitära insatser i pandemins spår.

Den andra texten, som lagts fram av Frankrike, fokuserar på det sistnämnda och stammar från en uppmaning från Guterres i mars om en "humanitär paus" i alla stridigheter runt om i världen.

Det första förslaget har ännu bara diskuterats bland de icke-permanenta medlemmarna och det andra har enbart dryftats bland de permanenta.

För att anta en resolution i säkerhetsrådet krävs att minst nio av 15 medlemmar röstar ja – utan att någon av de permanenta medlemmarna, Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland och USA, lägger in sitt veto.

Spänt läge

Annons

Säkerhetsrådets videokonferens hölls efter flera veckor av tjafs mellan USA och Kina om vem som bär ansvaret för pandemin.

USA:s FN-ambassadör Kelly Craft tycktes anspela på spänningarna.

– Det mest effektiva sättet att tygla den här pandemin är genom noggrann, vetenskapsbaserad datainsamling och analys av virusets ursprung, egenskaper och utbredning, sade hon.

Hennes kinesiska motpart Zhang Jun kontrade:

– Alla försök till stigmatisering och politisering måste förkastas.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons