Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN kritiserar fångdöd i iransk coronaprotest

Iran • Publicerad 3 april 2020
Irans armé har iordningsställt extra sjukhusbäddar för att möta behov i coronapandemin. Arkivbild.
Irans armé har iordningsställt extra sjukhusbäddar för att möta behov i coronapandemin. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

FN uttrycker raseri över ett dödsfall då en ung brottsling i Iran avlidit sedan vakter misshandlat honom vid en protest om farhågor med coronapandemin.

FN:s människorättskontor OHCHR i Genève säger sig ha fått information om att fången avled efter ett upplopp i Mahabadfängelset den 28 mars.

Annons

OHCHR:s talesperson Rupert Colville säger att fångar protesterade mot "fängelseförhållanden och myndigheternas misslyckande med att tillfälligt släppa fångar under rådande covid-19-pandemi".

Iran har tillfälligt släppt omkring 100 000 fångar, ungefär 40 procent av de som sitter i fängelse, för att undvika att pandemin får fäste inom landets anstalter.

På fredagen meddelade iranska myndigheter att 3 294 personer avlidit av covid-19.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons