Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Förbundet: "Inga matcher kan spelas"

Svenska fotbollförbundet följer råden från Folkhälsomyndigheten.
Både tränings- och tävlingsmatcher för vuxna kommer att stoppas.
"Efter myndighetens förtydligande står det klart att inga matcher inom seniorfotbollen kan spelas, varken tävlings- eller träningsmatcher", säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand i ett pressmeddelande.
Fotboll • Publicerad 16 april 2020
Häcken, i gulsvart, mötte Utsikten i en träningsmatch för några veckor sedan, men nu är det färdigspelat på ett tag för klubbarna. Arkivbild.
Häcken, i gulsvart, mötte Utsikten i en träningsmatch för några veckor sedan, men nu är det färdigspelat på ett tag för klubbarna. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Fotbollförbundet väntas komma med nya riktlinjer efter statsepidemiologen Anders Tegnells besked om att inte bara tävlingsmatcher utan även träningsmatcher ska stoppas på grund av coronaspridningen.

Hittills har Fotbollförbundet låtit de lokala distrikten och även de lokala föreningarna avgöra om de kunnat spela träningsmatcher. Och flera storklubbar har planerat för det. Men nu blir det stopp för det efter Tegnells besked.

Annons

Håkan Sjöstrand konstaterar att Folkhälsomyndighetens besked är tydligt och att förbundet planerar att uppdatera sina riktlinjer för svensk fotboll under kvällen.

Sjöstrand tar fasta på statsepidemiolog Anders Tegnells ord om att barn- och ungdomsidrotten undantas.

"Vår rekommendation till distriktsförbunden är därför att verksamheten för barn och ungdomar bör genomföras, förutsatt att det sker i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd", säger Sjöstrand.

Läget klarnat

Förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger till Göteborgs-Posten att situationen tidigare varit oklar och att det kommit olika budskap, men att läget nu klarnat.

– Jag har den största respekt för att vi lever i en tid som vi aldrig varit med om tidigare, och i det perspektivet har Folkhälsomyndigheten ett stort tryck på sig.

– Då kan det begås misstag, det har vi respekt för, och därför tog vi en kontakt före påsk och sa att det är angeläget att man ger tydliga besked till idrotten. Och det var ju vad som levererades i dag, och det ger inte utrymme för regionala tolkningar.

Andersson: "Ganska klart"

Damallsvenska Djurgården och Rosengård hade planerat träningsmatcher till i helgen och bland de herrallsvenska klubbar som bokat in matcher finns Djurgården, BK Häcken och AIK.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson får nu blåsa av matchen mot Täby nästa helg.

– Det är ganska klart, man kan inte spela seniormatcher, han (Anders Tegnell) svarade ju rätt upp och ned på det. Och då är det klart, då kan vi inte spela matcher, sade Andersson till Expressen innan förbundet kom med sitt besked..

AIK skulle ha mött division 1-laget Vasalund på lördag.

– Vi behöver så klart lyssna på dem som kan sin sak. Det vore konstigt att göra på något annat sätt, säger klubbens sportchef Henrik Jurelind.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons