Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Förlagen kräver besked om Bokmässan i höst

De svenska förlagen tvivlar på att Bokmässan i Göteborg blir av i höst – och kräver tydligare kommunikation från arrangören.
Litteratur • Publicerad 17 april 2020
Eva Gedin, ordförande i Förläggareföreningen, vill att Bokmässans arrangörer är tydliga med om – och hur – mässan ska genomföras i år. Arkivbild.
Eva Gedin, ordförande i Förläggareföreningen, vill att Bokmässans arrangörer är tydliga med om – och hur – mässan ska genomföras i år. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Förlagen är i vanliga fall mitt uppe i förberedelserna inför höstens bokmässa, men på grund att många evenemang ställts in och begränsats på grund av coronavirusets spridning är det många som avvaktar med att boka upp författare och planera sitt program.

Men nu vill de inte vänta längre, enligt Svensk Bokhandel som talat med Förläggareföreningen och Nordiska oberoende förlags förening. Föreningarna kräver i ett brev till Bokmässans arrangörer besked om – och hur – mässan arrangeras lämnas senast i maj.

"Mässan måste ta täten"

Annons

– Det känns lite svårt att i dag tänka sig att stå på ett mässgolv, att skicka medarbetare och författare, som inte alla är purunga, till mässan i fyra dagar. Mässan måste ta täten i de här frågorna och komma med förslag som vi sedan kan ta ställning till, för det är de och inte vi som är arrangörer, säger Eva Gedin, ordförande i Förläggareföreningen, till sajten.

Mässansvariga Frida Edman har fått och besvarat brevet, och hon utlovar mer information i nästa vecka.

Tittar på format

– Vår förhoppning är och har varit att Bokmässan ska kunna äga rum som planerat men vi inser att vi behöver titta på hur vi i sådana fall gör mässan och vilka förändringar vi kan göra. Det är vår plan A. Plan B handlar om att ställa om Bokmässan och göra den på ett mer effektivt sätt eller i andra typer av format, säger hon till Svensk Bokhandel.

Att skjuta upp mässan är inte ett alternativ som arrangörerna tittar på, men däremot kan det bli aktuellt att arrangera den i mindre format eller via digitala plattformar, förklarar hon.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons