Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Forskare varnar för stillasittande

Fotbollen är inställd och gymmet stängt. Dessutom sitter alla hemma och jobbar.
Det kan få konsekvenser för folkhälsan även utan corona, befarar Örjan Ekblom på GIH.
Hälsa • Publicerad 4 april 2020
Malin Samuelsson tränar på utegymmet vid Slottsskogen i Göteborg. "Man behöver ett avbrott och få komma ut", säger hon.
Malin Samuelsson tränar på utegymmet vid Slottsskogen i Göteborg. "Man behöver ett avbrott och få komma ut", säger hon.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Det är mer välbesökt än vanligt på utegymmet, konstaterar David Hellström.
Det är mer välbesökt än vanligt på utegymmet, konstaterar David Hellström.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Pernilla Eriksson och Magnus Mellgren brukade träna på gym fem dagar i veckan. Nu har de flyttat träningen utomhus – med vissa försiktighetsåtgärder. "Jag har på mig platshandskar när jag tränar här. Det skulle jag aldrig haft om det inte var för virusutbrottet", säger Pernilla Eriksson.
Pernilla Eriksson och Magnus Mellgren brukade träna på gym fem dagar i veckan. Nu har de flyttat träningen utomhus – med vissa försiktighetsåtgärder. "Jag har på mig platshandskar när jag tränar här. Det skulle jag aldrig haft om det inte var för virusutbrottet", säger Pernilla Eriksson.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Dalens utegym vid Slottsskogen i Göteborg är välfyllt av träningssugna i det soliga vårvädret. Mycket av träningen som normalt sett hade pågått på ett vanligt gym har flyttat utomhus i coronatider.

– Hade det inte varit för viruset hade jag tränat en del inne också. Men nu är det bara ute, berättar Malin Samuelsson.

Annons

– Ju längre den här virussituationen pågår ju mer kommer man att påverkas i hur man ser på träningen. Man behöver träningen mer nu med tanke på att man blir så socialt isolerad. Det är påfrestande att sitta hemma i samma miljö hela tiden.

Sammantaget är dock coronavirusets påverkan, inte minst att många arbetar hemifrån just nu, bekymmersamt ur folkhälsosynvinkel, konstaterar Örjan Ekblom, som är högskolelektor på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm.

Kan öka riskgrupperna

Viruset har sannolikt fått miljontals svenskar att ändra sina motionsvanor, vilket Göteborgs-Posten tidigare skrivit om. Bland annat eftersom mycket av vardagsmotionen försvinner när pendlingen till och från jobbet avstannar.

– Mycket av vår fysiska aktivitet varje dag är saker som vi inte tänker på. De försvinner nu och i och med att de är omedvetna i vardagen märker man inte heller att de försvinner, säger Örjan Ekblom till TT.

– Jag kan inte komma på något annat tillfälle där en förändring av vanorna har skett så här brett tidigare.

Ett par dagar eller en vecka utan träning är normalt sett ingen större fara. Men i och med att många redan före coronautbrottet var för stillasittande kan en motionsminskning under flera månader få stora konsekvenser, enligt Örjan Ekblom.

Han tar folksjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och psykisk ohälsa som exempel.

– Risken är att vi får ett inflöde av personer till de här riskgrupperna. Har vi stora grupper som får en liten, liten förändring nedåt kommer det att resultera i väldigt mycket sjukdom.

"Ta en promenad"

Lyckligtvis är det relativt enkelt att motverka riskerna. Man behöver varken springa långt eller lyfta tungt för att hålla kroppen i gång. I stället kan det vara minst lika bra med en vanlig promenad.

Utöver att bibehålla den egna hälsan handlar det dessutom att inte belasta vården i onödan.

Annons

– Vi får inte lägga ytterligare börda på systemet och det gör vi bäst genom att hålla ifrån varandra, men också genom att bibehålla en hälsosam och stärkande livsstil. Det är en annan del av att avlasta sjukvården så mycket som möjligt, säger Örjan Ekblom.

– Det positiva är att det krävs relativt lite för att mota den här förändringen. Ta en eller två promenader om dagen, effekterna är slående.

För David Hellström, som gärna tränade på egen hand även tidigare, har coronautbrottet rent av lett till mer träningstid.

– Nu tränar jag mer än jag gjorde när jag jobbade fullt. Jag har mer tid nu. Jag hade önskat att jag hade så mycket fritid även när jag jobbar. Det är en bra möjlighet nu att kunna uppfylla de här fritidsdrömmarna, att man har tid till träning, säger han.

– Man ser att det är fler människor här på utegymmet än det brukar vara.

Fakta: Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Folkhälsomyndigheten har en rad rekommendationer när det gäller idrott och träning under coronakrisen.

Utöver de generella råden som exempelvis god handhygien och att hålla sig hemma om man är sjuk, handlar det bland annat om att minska på träningsmoment med närkontakt med andra.

Dela inte heller vattenflaskor eller annat som kan överföra saliv.

Myndigheten uppmuntrar till fysisk aktivitet utomhus, där smittspridningsrisken är betydligt mindre.

Även för äldre är det viktigt att fortsätta att röra på sig, trots uppmaningen om social distansering. Exempelvis rekommenderas promenader.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons