Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Första coronafallet bekräftat i sargade Jemen

Ett första bekräftat fall av det nya coronaviruset har rapporterats i krigshärjade Jemen. Ett utbrott i landet – som redan genomlider en av världens värsta humanitära kriser – befaras få katastrofala följder.
Mitt i allt minskas nödhjälpen till delar av landet.
Jemen • Publicerad 10 april 2020
Vårdarbetare förbereder ett rum där coronaviruspatienter ska isoleras på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa. Bilden är från den 15 mars.
Vårdarbetare förbereder ett rum där coronaviruspatienter ska isoleras på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa. Bilden är från den 15 mars.Foto: Hani Mohammed/AP/TT
Kvinnor arbetar med att sy munskydd på en textilfabrik i Jemens huvudstad Sanaa. Bilden är från den 17 mars.
Kvinnor arbetar med att sy munskydd på en textilfabrik i Jemens huvudstad Sanaa. Bilden är från den 17 mars.Foto: Hani Mohammed/AP/TT

"Det första bekräftade fallet av coronavirus har rapporterats i Hadramout-provinsen", meddelar den särskilda nödlägeskommittén, som bildats av Jemens internationellt erkända regering för att hantera utbrottet. Hadramout, i belägen i södra Jemen, kontrolleras av regeringssidan.

Tiotusentals civila har dödats under de senaste fem åren i kriget mellan Huthirebellerna och den saudiskledda militärallians som strider på regeringens sida.

"Överskuggar allt"

Annons

Alliansen utlyste ett två veckor långt ensidigt eldupphör i onsdags för att ge utrymme åt försöken att stoppa ett virusutbrott i landet.

– Covid-19-krisen överskuggar allt annat. Det internationella samfundet måste kliva fram och arbeta tillsammans för att skydda Jemens folk, sade Anwar Gargash, utrikesminister i Förenade arabemiraten och en av nyckelspelarna inom militäralliansen, i torsdags.

Samma dag meddelade FN:s livsmedelsprogram (WFP) att det kommer att halvera sin nödhjälp till människor i de delar som kontrolleras av Huthirebellerna. Detta eftersom donatorerna minskat sin finansiering av hjälpen efter uppgifter om att rebellerna hindrat nödleveranser.

Hjälp varannan månad

– WFP:s insats i Jemen står nu inför en allvarlig brist på finansiering och har inget annat väl än att minska stödet med hälften för att undvika ett totalstopp av stöd i framtiden, säger en talesperson för FN-organisationen.

Det innebär att nödställda familjer från och med i mitten av april kommer att få leveranser från WFP varannan månad i stället för varje månad.

Över 12 miljoner människor i Jemen är beroende av WFP för sin matförsörjning varav 80 procent bor i områden som kontrolleras av rebellerna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons