Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Första fången har dött av covid-19 i Italien

Italien • Publicerad 2 april 2020
Fångar i protest mot nya regler som införts för att hantera coronapandemin i Milano i Italien.
Fångar i protest mot nya regler som införts för att hantera coronapandemin i Milano i Italien.Foto: Claudio Furlan/AP/TT

Ett första dödsfall av covid-19 bland Italiens fångar har bekräftats av fångorganisationen Antigone. Organisationen kräver att intagna ska släppas ur landets fängelser för att förhindra att fler blir sjuka och dör av coronaviruset.

Fängelserna är överfulla, tre fångar kan dela på en liten cell och ungefär två tredjedelar av de intagna har underliggande hälsoproblem, enligt Antigone. Tusentals munskydd och handskar har skickats till fängelserna sedan personalen klagat på brist på skydd mot viruset.

Annons

Hittills har två fängelsevakter avlidit i covid-19 och minst 19 av omkring 58 000 fångar har testat positivt för sjukdomen, enligt justitiedepartementet.

Italien har tidigare sagt att man planerar att släppa upp till 3 000 fångar som avtjänar kortare straff än 18 månader för att lätta på trycket. Men Antigone anser att ännu fler bör få avtjäna straffet i hemmet, i synnerhet de som redan har problem med hälsan.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons