Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fortsatt få fall av covid-19 i Skåne

Skåne är hittills mindre drabbat än många andra delar av landet. Utvecklingen av covid-19 är fortsatt långsam och tillgången på vårdplatser god, uppger Region Skåne.
Men situationen kan snabbt förändras.
Coronaviruset • Publicerad 16 april 2020
Eva Melander, smittskyddsläkare, under en pressträff med Region Skåne.
Eva Melander, smittskyddsläkare, under en pressträff med Region Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi får vara beredda på att det puttrar på. Eller att det blir så att det svänger och att det blir flera fall, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander under en presskonferens.

Antalet konstaterade fall i Skåne är nu uppe i 490. Totalt antal provtagna personer uppgår till drygt 5 800 personer, enligt de senaste siffrorna från regionen.

Annons

Smittan är spridd i hela regionen, och finns även på ett tiotal äldreboenden. Sedan en tid tillbaka testas vårdtagare på boendena för covid-19, men endast de som uppvisar symptom, uppger Eva Melander.

– Vår provtagningsstrategi bygger på att provta de som har symptom, säger hon och fortsätter:

– Vi har inte resurser för att provta alla varje dag.

Även om långväga besökare och skåningar själva på det stora hela verkar har hörsammat uppmaningen att inte resa och hålla avstånd finns ännu ingen klar uppfattning om nya smittofall efter den gånga påskhelgen.

– Vi har något fler fall denna vecka än förra veckan, men vi ser inte den här drastiska ökningen som man ser i andra landsting, säger Melander till TT.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons