Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tegnell: "Matcher med publik tidigast i höst"

Flera av Europas största fotbollsligor lär spelas utan publik.
I Sverige är huvudspåret fortfarande att ha fulla läktare om säsongen startar i juni.
Men statsepidemiologen Anders Tegnell ser det som för optimistiskt.
Fotboll • Publicerad 16 april 2020
Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll. Arkivbild.
Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Fotbollsmatcher med publik i juni? Det är fortfarande planen som gäller, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll. Arkivbild.
Fotbollsmatcher med publik i juni? Det är fortfarande planen som gäller, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll. Arkivbild.Foto: Staffan Claesson/TT

Den stora frågan är fortfarande: När kommer säsongerna i Europa att återupptas samt starta efter coronapandemins härjningar?

Inget vet svaret.

Annons

Alberto Colombo, generalsekreterare för ligaföreningen European Leagues (EL), är i alla fall inne på att fotbollen kommer att komma i gång så småningom. Men på många ställen lär matcher spelas inför tomma läktare, säger han i en intervju med BBC.

– Det finns ingen tvekan om att spelet kommer att vara bakom stängda dörrar, säger han enligt Reuters.

– Men det är omöjligt att svara på frågan: "När är fotbollen tillbaka?" Ingen har svaret på det.

Start i juni

Svensk elitfotboll (Sef), som är en del av EL, jobbar fortfarande mot att komma i gång med allsvenskan och superettan i mitten av juni. Det kommer fotbollsklubbarnas intresseorganisation att göra fram till att Folkhälsomyndigheten eventuellt presenterar andra direktiv som krävs för att få bukt på smittspridningen av covid-19. Torsdagens besked från myndigheten är att tills vidare ska inga seniormatcher spelas. Och fortfarande gäller regeln om att folksamlingar inte får vara större än 50 personer.

Planen är fortfarande att starta säsongen enligt klubbarnas önskemål: med spel inför publik.

– Det är vårt huvudönskemål. Det har vi siktat på redan från dag ett. Men det kommer nya besked nästan varje dag som gör att man far fram och tillbaka, så vi avvaktar och ser, men än så länge är målet fast på att försöka spela i mitten av juni ungefär, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll, till TT.

– Det har flugit fram och tillbaka många saker under de här veckorna men inget som har gjort att vi har behövt ändra målsättningen.

Tegnell skeptisk

Anders Tegnell ser många hinder för publik på allsvenska matcher i juni.

– En del i problematiken är att smittspridningen befinner sig på olika stadier i olika delar av landet. Vi vill gärna ha en enhetlig linje i våra rekommendationer. Vi omprövar våra råd kontinuerligt, men jag har svårt att se att rekommendationen att inte spela matcher på seniornivå skulle ändras väldigt snabbt, säger han till Aftonbladet.

– Tidigast till hösten tror jag det kan bli aktuellt med publik på matcherna. Det är min bedömning i dag. Det skulle vara riskabelt att släppa på publik för tidigt nu när utvecklingen kring smittspridningen har börjat gå åt rätt håll, säger Tegnell.

Avstämning i maj

Annons

"Någonstans en bit in i maj" är nästa planerade avstämning – om inga nya direktiv kopplade till coronaviruset har rapporterats – kring starten av fotbollssäsongen.

– Det är ungefär där man måste titta på: Håller det här fortfarande? Eller finns det nya kunskaper som säger att det här inte kommer att fungera? Det kommer att ske beslut med en viss framförhållning, säger Enquist.

TT: Vilken framförhållning behöver ni för att dra i gång seriespelet?

– Om man ska ha någon sorts ordnad process så är det fyra till sex veckor... fyra kanske är tajt… så helst sex veckor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons