1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

EU-bank slutar investera i fossilprojekt

Styrelsen i Europeiska investeringsbanken (EIB) har beslutat att inom ett par år sluta ge lån till projekt som har med fossila bränslen att göra.
Brunkolsbrytning i Kozani i norra Grekland. Arkivbild.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT

Bankens nya regelverk för lån till energibolag togs med "överväldigande majoritet", enligt EIB:s vice ordförande Andrew McDowell – som tillägger att mer i samma rikting ska komma.

– Det är ett viktigt första steg – det är inte det sista steget, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

De nya reglerna innebär att ett stopp för finansiering av projekt som har med fossila bränslen att göra införs i slutet av 2021.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

McDowell beskriver detta som en milstolpe, trots att stoppet träder i kraft ett år senare än vad som tidigare föreslagits sedan en del EU-länder efterfrågat det.

Svenskt stöd

Företrädare för de 28 EU-länderna sitter i EIB:s styrelse. Att sluta investera i olje-, gas- och kolprojekt stöds av bland andra Sverige, Frankrike, Storbritannien och Nederländerna. Flera länder i östra Europa är betydligt mer tveksamma.

Reglerna innebär att alla projekt som vill ha lån hos banken ska kunna visa att de kan producera en kilowattimme energi med mindre utsläpp än 250 gram koldioxid. Det kommer exempelvis att utesluta traditionella kraftverk som drivs med gas från att få pengar från EIB, som är den största multilaterala långivaren i världen.

Gasprojekt måste använda den senaste klimatvänliga teknologin för att kvalificera sig för att få pengar.

"Hatten av"

Miljöorganisationer hälsar EIB-beslutet med glädje.

"Hatten av för Europeiska investeringsbanken och de länder som kämpat hårt för att hjälpa den att sätta ett globalt riktmärke i dag", skriver Sebastien Godinot, ekonom vid Världsnaturfonden (WWF) i ett uttalande.

Även den svenska EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) är nöjd.

"Detta är en väldigt stor grön seger. För att ställa om samhället måste vi ställa om ekonomin. Vi gröna har drivit detta länge, så det är fantastiskt att andra nu börjat lyssna", skriver Holmgren i en kommentar till TT.

"EU:s gemensamma investeringsbank ska självklart inte investera i fossila bränslen. Investeringarna bör gå till framtidens lösningar istället för gårdagens. Nu kommer vi att trycka på för att EIB ska bli en renodlad klimatbank", fortsätter han.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.