Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fotboll i framrutan blir dansk publiksuccé?

Tagit bilen till matchen har väl de flesta gjort någon gång. Men att följa matchen bakom ratten?
Drive-in-fotboll ska bli på modet.
Det hoppas i alla fall FC Midtjylland.
Fotboll • Publicerad 17 april 2020
Drive-in-bio har funnits länge. Nu vill den danska klubben FC Midtjylland satsa på fotbollsvarianten. Arkivbild.
Drive-in-bio har funnits länge. Nu vill den danska klubben FC Midtjylland satsa på fotbollsvarianten. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nöden är uppfinningarnas moder. Folk vill se fotboll igen och stålarna måste in till ekonomiskt pressade fotbollsklubbar – då gäller det att hitta både kreativa och lukrativa lösningar under rådande coronapandemi.

Kanske är Midtjylland – med hemort i Herning på Jylland – något på spåren. Får inte folk stå i kö för att sedan sätta sig på läktarna kan de ju hållas åtskilda bakom karosser och upphissade fönster och se matchen på en storbildsskärm.

Annons

Genomförbart? Jodå, det tror man i Midtjylland.

Publiken på parkeringen

Förhoppningen i Danmark är att superligan kan återstarta i mitten av maj – och tanken är att 2 000 bilar då radas upp i Herning. Eller snarare i utkanten av staden, på den stora parkeringen utanför arenan.

Det skriver klubben på sin hemsida. En nyhet som snabbt snappades upp av danska tidningar och nyhetsbyrån Ritzau.

– I den närmaste framtiden, där vi dessvärre måste spela superligan utan åskådare, arbetar vi hårt på att skapa den bästa möjliga matchupplevelsen, säger klubbens marknadschef Preben Rokkjær till Ritzau.

Hoppas på 10 000 åskådare

FC Midtjylland hoppas att 2 000 bilar kan innebära så många som 10 000 åskådare. Just nu förs diskussioner med polisen och de lokala myndigheterna i Herning om att realisera planerna med drive-in-fotbollen.

Tekniskt är tanken är matchbilderna kompletteras med kommenterande ljud som tas in via bilstereon.

FC Midtjylland leder den danska ligan på 62 poäng, tolv före tvåan FC Köpenhamn. Senaste ligamatchen spelades den 8 mars.

Två svenskar spelar i klubben – Joel Andersson och Jens-Lys Cajuste.

Först den 1 september lär publik tillåtas på matcherna, enligt de riktlinjer som Danmarks statsminister Mette Frederiksen gick ut med tidigare i veckan.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons