Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Fotografiska stänger – och varslar

Fotografiska i Stockholm stänger tillfälligt museet med anledning av coronaviruset och varslar all personal.
Foto • Publicerad 15 april 2020
Fotografiska i Stockholm stänger och varslar all personal. Arkivbild.
Fotografiska i Stockholm stänger och varslar all personal. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Fotografiska i Stockholm grundades 2010 och har årligen omkring 500 000 besökare. Under utbrottet av covid-19 har man hittills hållit öppet och följt Folkhälsomyndighetens direktiv, men från den 15 april hålls museet stängt tills vidare.

Med ett besökstapp på 98 procent mot en normalvecka går det inte att hålla öppet längre, påpekar Fotografiskas vd Per Broman.

Annons

– Vi har försökt förbereda oss med arbetstidsförkortning och permitteringar, men det räcker tyvärr inte. Och det stödpaket som man har utannonserat från regeringens håll hinner vi inte vänta på. Informationen om hur och när den hjälper kommer är otydlig, säger han.

Ingen tidsram

Ett femtontal tjänster försvinner från Fotografiska i Stockholm, enligt Per Broman, som dock hoppas på att kunna återanställa längre fram.

– Vi ska öppna igen, det är där allt fokus ligger, och när vi väl gör det kommer vi vilja rekrytera tillbaka, det är fantastiskt personal, säger han.

Någon tidsram för när museet på Stadsgårdskajen i Stockholm kan öppna igen finns inte i dagsläget.

– Det är svårt att sia i hur länge samhället kommer att stå still, så vi får vänta och se och följa det här dag för dag. Men ambitionen är att öppna så snart som möjligt.

Stängt överallt

TT: Hur länge klarar ni att hålla stängt?

– Just nu ligger fokus på att vi ska öppna igen, och vi vidtar de här åtgärderna just för att det ska bli möjligt längre fram, säger Per Broman.

Fotografiskas filialer i New York och Tallin håller också stängt tillsvidare. Under stängningsperioden arbetar museet med att kunna erbjuda och tillgängliggöra konstupplevelser digitalt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons