Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Frankrike släpper svensk last med skyddsmasker

Coronaviruset • Publicerad 4 april 2020
Utrikesminister Ann Linde (S) meddelar att Frankrike släpper en last med ansiktsmasker från Mölnlycke AB. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) meddelar att Frankrike släpper en last med ansiktsmasker från Mölnlycke AB. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Frankrike tillåter att en last med fyra miljoner skyddsmasker från Mölnlycke AB skeppas vidare. Beskedet kommer från utrikesminister Ann Linde (S):

"Efter insatser från regeringen har Frankrike släppt exportrestriktioner på ansiktsmasker från Mölnlycke AB. Det betyder att livsviktig utrustning för kampen mot Coronaviruset nu kan distribueras till resten av EU", skriver hon i ett uttalande.

Annons

Skyddsmaskerna, som importerats från Kina, fastnade i Frankrike i början av mars när de skulle exporteras till bland annat Spanien och Italien. Frankrike hade då infört en regel om att landet har rätt att beslagta produkter inom landet som kan användas i kampen mot coronavirusets spridning.

Beslutet väckte svenska regeringens ilska, men problemet med skyddsmaskerna är nu löst.

"Mycket viktigt att inre marknaden fungerar även i kristider!" skriver Linde på Twitter.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons