Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Danmark kan öppna mer än aviserat

Danmark är på väg att gradvis öppna sitt samhälle igen och den första fasen kan bli större än vad som tidigare har aviserats.
Under påskhelgen lämnade oppositionen förhandlingarna med den S-ledda regeringen, men har nu haft nya samtal med statsminister Mette Frederiksen.
Danmark • Publicerad 15 april 2020
Under onsdagen öppnade Danmark en del av sina skolor för de yngsta eleverna och statsminister Mette Frederiksen (S) besökte en skola i Köpenhamn.
Under onsdagen öppnade Danmark en del av sina skolor för de yngsta eleverna och statsminister Mette Frederiksen (S) besökte en skola i Köpenhamn.Foto: Philip Davali/AP/TT

Den 11 mars – samma dag som Världshälsoorganisationen WHO klassade coronavirusets utbrott som en pandemi – stängde Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) landets förskolor och skolor.

Sedan dess har även folksamlingar med fler än tio personer förbjudits, landets gränser har stängts och restauranger har fått slå igen.

Lämnade förhandlingar

Annons

Nu ska en gradvis öppning av det danska samhället ske. Med början på onsdagen ska de yngsta barnen få återvända till skolor och förskolor. Under veckan ska även den planerade hälso- och sjukvården sakta men säkert börja rulla i gång igen.

– Jag är djupt imponerad över hur snabbt man har lyckats ställa om från att ha varit stängda till att ha öppnat igen, sade Mette Frederiksen när hon besökte Lykkeboskolan i Köpenhamn.

Frederiksen har flaggat för att den första fasen av en öppning av samhället kan bli större än vad regeringen tidigare har aviserat.

– Hälsomyndigheternas bedömning är att vi kan öppna lite mer. Vi kan göra fas ett lite större. Men det ska fortsatt göras ansvarsfullt och med försiktighet, sade statsministern under ett pressmöte på tisdagen.

Den socialdemokratiska regeringen har fått kritik för att inte involvera oppositionen i hur öppnandet av det danska samhället ska gå till. Under påskhelgen lämnade Folketingets blå block, med Venstreledaren Jakob Elleman-Jensen i spetsen, förhandlingarna om återöppnandet av hälso- och sjukvården

"Regeringen har stängt ned landet utan en konkret plan för hur det ska öppnas igen. I dag är det patienterna som får betala priset", skrev Elleman-Jensen på Twitter.

"Räkna på smittoeffekten"

Nya samtal med regeringen har dock genomförts. På tisdagskvällen var de övriga partierna inbjudna till videomöten med Frederiksen för förhandlingar om hur den första fasen kan utvidgas.

– Vi vill höra vad partierna har för önskemål och be myndigheterna räkna på vad smittoeffekten blir av de olika förslagen, sade Frederiksen inför förhandlingarna.

I Danmark har 309 personer som smittats av covid-19 avlidit, enligt statistik från onsdagen. 362 personer är inlagda på sjukhus, varav 89 får intensivvård, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Fakta: Danmarks åtgärder

Med start på onsdagen ska förskolor och skolor upp till årskurs 5 öppna i Danmark igen efter att ha varit stängda sedan den 11 mars på grund av coronavirusets utbrott.

Även den planerade hälso- och sjukvården ska under veckan börja rulla i gång.

Fortfarande gäller följande restriktioner och åtgärder i Danmark:

Skolelever i årskurs 6 och uppåt får hemundervisning. Universitet hålls stängda.

Gränskontroll vid samtliga gränser, ickedanskar utan särskilda skäl nekas inresa.

Förbud för mer än tio personer att samlas – gäller till och med augusti. Regeringen har genom en lagändring fått möjlighet att sänka den gränsen till två personer om det skulle anses vara nödvändigt.

Restauranger, barer, varuhus, frisörer, kyrkor och bibliotek har stängt.

Offentligt anställda, som inte har samhällskritiska funktioner, ska jobba hemifrån.

Privatanställda ska i möjligaste mån arbeta hemifrån.

Förbud mot besök på sjukhus och vårdboenden, med få undantag.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons