Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Fri tillgång till 400 år av nyheter

Kultur • Publicerad 8 april 2020
Mer intresserad av andra världskriget än av coronaviruset? Nu går det att läsa dagstidningar från 1945 hemifrån. Arkivbild.
Mer intresserad av andra världskriget än av coronaviruset? Nu går det att läsa dagstidningar från 1945 hemifrån. Arkivbild.Foto: TT

För den som har tröttnat på dagsaktuella nyheter finns nu ett annat alternativ. På grund av ett tillfälligt avtal mellan Kungliga biblioteket och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access kan vem som helst få tillgång till tjänsten Svenska dagstidningar, som samlar nästan 400 år av nyhetsrapportering digitalt.

I vanliga fall är bara det allra äldsta materialet fritt att ta del av hemifrån, på grund av upphovsrätt, och den som har velat läsa material från senare än 1904 har behövt besöka ett bibliotek som har anslutit sig till tjänsten.

Annons

Men på grund av den rådande smittspridningen är det svårt att ta sig till ett bibliotek. Därför har de båda parterna kommit överens om avtalet. Till att börja med är det fri tillgång till Svenska dagstidningar i april månad.

Svenska dagstidningar innehåller drygt 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020. I tjänsten finns hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet. Dessutom finns ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad har digitaliserats.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons