Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Friidrotts-EM hotat efter Macrons nya besked

EM i friidrott i augusti kan bli nästa stora internationella mästerskap som stryks från kalendern.
Arrangörerna hoppas fortfarande kunna genomföra tävlingarna, men säger att det är i stort sett omöjligt att skjuta upp.
Friidrott • Publicerad 15 april 2020
Angelica Bengtsson kan gå miste även om friidrotts-EM i sommar. Nu har risken ökat för att det ställs in helt. Arkivbild.
Angelica Bengtsson kan gå miste även om friidrotts-EM i sommar. Nu har risken ökat för att det ställs in helt. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

EM i Paris 25-30 augusti skulle bli ett tillfälle att hylla de europeiska friidrottarna som tagit medaljer i OS i Tokyo bara några veckor tidigare.

Men nu är det allt mer osäkert om tävlingarna ens blir av.

Annons

Sommarens övriga stora idrottsevenemang, som sommar-OS, fotbolls-EM, Wimbledon och Tour de France har redan skjutits på framtiden eller ställts in på grund av coronaviruset.

Franska friidrottsförbundet planerar fortfarande för att EM blir av men generalsekreteraren Souad Rochdi säger till sporttidningen L'Equipe att det förstås inte går att arrangera något mästerskap om de aktiva inte kan ta sig till Frankrike.

Frankrikes president Emmanuel Macron förlängde härom dagen förbudet mot publika sammankomster fram till i mitten av juli och få tror att de internationella reserestriktionerna kommer tas bort före slutet av augusti.

Dessutom finns det ytterligare logistiska problem. De aktiva ska bo på ett universitet i närheten av arenan i centrala Paris. Men där kan de inte bo senare under hösten om EM skjuts upp eftersom studenterna ska flytta tillbaka dit.

– Ett EM i september är omöjligt, säger Rochdi till tidningen.

Flytten av sommar-OS till nästa år har gett en dominoeffekt i friidrottsvärlden. Friidrotts-VM i USA har flyttats från 2021 till 2022 och samma år ska även ett nytt EM avgöras, i München.

Europeiska friidrottsförbundet väntas komma med slutgiltigt besked om årets EM i slutet av den här månaden eller i början av maj.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons