Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

G20-länder enas om anstånd med skulder

G20-länderna har enats om att världens fattigaste länder ska slippa skuldavbetalningar för att lättare kunna hantera coronapandemin.
Anståndet gäller från den 1 maj och året ut.
Ekonomi • Publicerad 15 april 2020
Sydkoreas president Moon Jae-in deltar i ett G20-möte den 26 mars. Arkivbild.
Sydkoreas president Moon Jae-in deltar i ett G20-möte den 26 mars. Arkivbild.Foto: Den sydkoreanska presidentens presstjänst via Yonhap/AP/TT

"Vi stödjer ett tidsbundet uppskov av skuldavbetalningar för de fattigaste länder som begärt anstånd", skriver G20:s finansministrar och centralbankschefer i en kommuniké efter ett videomöte på onsdagen.

"Alla bilaterala offentliga fordringsägare är eniga i detta initiativ", heter det vidare.

Annons

G20-länderna uppmanar även privata fordringsägare att ansluta sig till moratoriet.

Tysklands finansminister Olaf Scholz kallar överenskommelsen för "en åtgärd av internationell solidaritet av historiska dimensioner".

De länder som berörs får större ekonomiska möjligheter att till exempel investera i vård för sina invånare, säger Scholz i ett uttalande.

Kristalina Georgieva, chef för Internationella valutafonden (IMF), och Världsbankschefen David Malpass lovordar uppgörelsen.

I måndags beslutade IMF att 25 länder, framför allt i Afrika, skulle få anstånd med att betala skulder i sex månader.

G20 bildades som ett forum för världsekonomin, och medlemmarna står för ungefär 80 procent av den globala handeln. G20 är en utvidgad variant av G7. Den sistnämnda innefattar Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Tyskland, Storbritannien, USA samt representanter för EU.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons