Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Generösare a-kassa avlastar kommuner

Gå med i a-kassan i morgon och få minst 6 100 kronor i månaden, förutsatt att man jobbat en knapp halvtid senaste halvåret.
Ekonomi • Publicerad 9 april 2020
Så här såg det ut när Alliansen försämrade a-kassan hösten 2006. Arkivbild.
Så här såg det ut när Alliansen försämrade a-kassan hösten 2006. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kommunerna befarar i krisens spår en anstormning socialbidragsansökningar (försörjningsstöd), något som i sådant fall gräver djupa spår i finanserna.

Men regeringen och samarbetspartierna har höjt grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen och allmänt gjort reglerna mer frikostiga än tidigare, allt för att avlasta kommunerna. Och minimibeloppen har höjts.

Annons

Så den som går med i a-kassan i morgon får allra minst drygt 6 000 kronor i månaden, förutsatt att man jobbat i snitt minst motsvarande två dagar i veckan det senaste halvåret. Inte mycket att leva på, men det är ändå en höjning från det lägsta beloppet som tidigare låg runt 1 600 kronor. Den arbetslöse som tidigare har jobbat heltid får grundbeloppet 11 200 kronor i väntan på att kunna få inkomstrelaterad a-kassa, något som med de nya generösare reglerna kickar in redan efter tre månaders medlemskap.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson manar därför: Gå med i a-kassan i stället för att söka om försörjningsstöd – ett stöd som dessutom kräver att man säljer alla sina eventuella tillgångar som exempelvis bostadsrätten.

Och har man ideologiska skäl för att inte vilja gå med i fackens a-kassor kan den statliga Alfakassan vara ett alternativ.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons