Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Global EU-samling mot corona

Coronaviruset känner inga gränser, varnar EU-kommissionen och samlar nu mångmiljardstöd för den globala kampen mot pandemin.
(Bryssel, TT:s korrespondent) • Publicerad 8 april 2020
EU:s biståndskommissionär Jutta Urpilainen. Arkivfoto.
EU:s biståndskommissionär Jutta Urpilainen. Arkivfoto.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Kommissionsordföranden meddelade redan i onsdags att mer än 150 miljarder svenska kronor ska satsas på både kort- och långsiktiga åtgärder i "partnerländer" utanför unionen.

– Det är i vårt intresse att kampen är framgångsrik i hela världen. Afrika kan om några veckor stå inför samma problem som vi står inför i dag. De behöver vår hjälp för att sakta ned viruset, precis som vi behövde, säger von der Leyen i ett videouttalande.

Annons

Coronaläget runt om i världen diskuterades även av EU-ländernas biståndsansvariga i ett särskilt webbmöte på tisdagen.

– Jag är mycket orolig. Redan fattiga drabbas väldigt hårt. Det är mycket som talar för att effekterna tyvärr kommer att bli ännu allvarligare i de fattigare länderna på jorden, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) på telefon till TT efter mötet.

Långt och nära

EU-kommissionens pengar går till akuta bidrag till Världshälsoorganisationen (WHO) och Internationella rödakorskommittén (ICRC) men också för att täcka ekonomiska och sociala konsekvenser av pandemin.

– Det är viktigt att vi använder resurserna både till det akuta coronakrisläget som handlar om hälsa och att stödja WHO, men också att se till de mer långsiktiga effekterna kring sociala och ekonomiska faktorer, säger Eriksson.

Hjälpen går till såväl närliggande icke-EU-länder på västra Balkan och i EU:s östliga partnerskap som till Afrika, Asien, Latinamerika och Oceanien.

"Så länge som coronaviruset hotar liv någonstans så är vi inte säkra", betonar biståndskommissionären Jutta Urpilainen i ett pressmeddelande.

Stöd från Sida

Hjälpläget blir samtidigt extra känsligt när många europeiska länder själva drabbats hårt av coronapandemin. Det gör samarbete inom EU ännu viktigare för att få ihop tillräcklig hjälp till omvärlden.

– Var och en för sig själv gör vi inte lika stor skillnad. Men kan vi jobba tillsammans och koordinera det så spelar det stor roll, säger Peter Eriksson.

Från Sverige har Sida beslutat om 100 miljoner kronor i snabb coronahjälp. 30 miljoner går till FN:s flyktingorgan UNHCR, 40 miljoner till barnfonden Unicef och 30 miljoner till ICRC.

"Utbrottet av coronasmitta är en global kris som påverkar oss alla", säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

Fakta: Coronadrabbade i världen

De rikaste världsdelarna Europa och Nordamerika står hittills för nästan 90 procent av alla dödsfall i covid-19. Så här såg läget ut på onsdagseftermiddagen:

Världsdelantal dödaEuropa59 400Nordamerika13 600Asien8 700Sydamerika1 200Afrika500Oceanien50

Källa: Politico Europe.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons