Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Golfproffset: "Kanske måste söka annat jobb"

Att vara golfproffs kan vara inkomstbringande, superskojigt och alldeles underbart.
Eller – som i coronakrisen – ganska tufft.
Golf • Publicerad 15 april 2020
Jenny Haglund och övriga spelare på Europatouren vet inte när de kan tävla igen. Arkivbild.
Jenny Haglund och övriga spelare på Europatouren vet inte när de kan tävla igen. Arkivbild.Foto: Göran Söderqvist/TT

Värmländskan Jenny Haglund slog igenom när hon för knappt två år sedan vann en Europatourtävling i Marocko. Sedan dess har hon mestadels spelat i USA, med blandade resultat. Efter ett mindre lyckat fjolår på LPGA-touren vände Haglund tillbaka till Europatouren inför den här säsongen, men den står stilla precis som nästan hela idrottsvärlden.

– Det är tufft när man inte vet när man ska spela nästa gång, säger 26-åriga Haglund.

Annons

– För min egen del kommer jag från ett år på LPGA där jag gick väldigt mycket back. På det sättet kommer det inte så lägligt ekonomiskt sett, jag hade hoppats på ett bra år på Europatouren för att bygga upp kapital. Därför står jag i tankar att skaffa ett annat jobb under tiden, men det är inte lätt heller när folk blir permitterade från sina arbetsplatser.

Försöker vara positiv

Totalt spelade Jenny Haglund in ungefär 200 000 kronor på LPGA-touren i fjol. Det kan jämföras med att utgifterna för hela säsongen landade på runt miljonen. Trots ovissheten kring framtiden försöker Jenny Haglund hålla humöret uppe hemma i Karlstad.

– Jag försöker vara så positiv jag kan, men det är klart att det kommer tankar på vad jag ska göra nu. Jag är i princip arbetslös, men jag får se det för vad det är. Jag är en liten del i det hela och nu får jag tid att jobba på mig själv och mitt spel, det är inte ofta man får en så lång tid för att träna, säger hon.

Coronapandemin kom extra olägligt även för damernas Europatour. Efter ett antal tuffa år ingick touren efter förra säsongen ett samarbete med LPGA – och för första gången på länge andades Europatouren optimism, med fler tävlingar på schemat och större prispengar. Dessutom fanns en historisk, och numera inställd, tävling med både damer och herrar på Bro Hof utanför Stockholm på programmet.

– Det fanns så många positiva saker med 2020, så mycket roligt att se fram emot. Att säsongen är halvt inställd är otroligt tråkigt, säger Haglund.

"Ont i hjärtat"

Haglunds blågula kollega Camilla Lennarth, 31-åringen som tog sin hittills enda Europatourseger 2014, håller med:

– Jag får ont i hjärtat för touren, jag vet hur mycket det har kämpats för att få den på fötter igen. Jag hade sett fram emot att spela en full säsong och känna att det här verkligen är mitt jobb. Det känns ovisst vad som händer när det här är över, det är inga lätta tider vad det gäller pengar för någon. Jag tror att viljan säkert finns hos alla sponsorer och tävlingar, men det är nog lättare sagt än gjort.

Även Lennarth inser att det snart kan vara läge att kombinera livet som golfproffs med ett annat jobb.

– Tanken är lite skrämmande, att se sig om efter ett halvtidsjobb när man bara har tänkt golf i hela sitt liv. Men jag är inte petig – jag vill ha nåt att göra och kunna betala min hyra och mina lån och kunna äta.

Mitt i allt är hon tacksam över att kunna åka till Bro Hof och Fågelbro, för att träna och dessutom hinna spela en och annan runda med sina vänner.

Annons

– Vi är väldigt lyckligt lottade att fortfarande kunna vara ute och spela golf och röra oss hyfsat fritt. Det är betydligt värre för mina kompisar i andra länder, de har svårt att förstå att vi inte sitter i "lockdown" som de gör. Så egentligen ska vi inte klaga så himla mycket.

Fakta: Säsongen på Europatouren

Tre tävlingar, två i Australien och en i Sydafrika, hann spelas innan säsongen avbröts för en månad sedan. Flera tävlingar, däribland den mixade herr- och damtävlingen på Bro Hof, har sedan dess ställts in och skjutits upp på grund av coronapandemin. Nästa tävling på programmet är i nuläget en i Frankrike under midsommarhelgen, men det lär bara vara en tidsfråga innan även den försvinner från spelschemat.

I augusti är de tänkt att de två europeiska majortävlingarna, Evian Championship och British Open, ska avgöras. Första veckan i september kommer Europatouren enligt det aktuella tävlingsschemat till Kristianstads GK i Åhus.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons