Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gymnasieskolor kan öppna för prov och stöd

Efter påskledigheten kan gymnasieskolorna ta emot ett mindre antal elever vid särskilda tillfällen.
Detta sedan Folkhälsomyndigheten nu givit sitt formella klartecken.
Utbildning • Publicerad 6 april 2020
Fortsatt distansundervisning för gymnasieelever. Men vid vissa tillfällen kan undantag göras, för en mindre andel elever. Arkivbild.
Fortsatt distansundervisning för gymnasieelever. Men vid vissa tillfällen kan undantag göras, för en mindre andel elever. Arkivbild.Foto: Jessicia Gow/TT

Som TT rapporterade i fredags har regeringen beslutat om en förordningsändring som gör det möjligt för gymnasieskolorna att tillåta några undantag från regeln om distansundervisning och ta emot ett fåtal elever i skollokalerna.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) förklarade att beslutet fattats med hänsyn till de elever som riskerar att inte få ut sitt slutbetyg om de inte får komma till skolan och göra vissa praktiska moment.

Annons

Men en förutsättning för den något mer flexibla hållningen är Folkhälsomyndighetens klartecken ur smittskyddssynpunkt.

– Vi tycker att det är en rimlig hållning att låta begränsade grupper elever återgå till skolan för att exempelvis göra vissa prov, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i fredags.

Behöver stöd

På måndagen fattade myndigheten det formella beslutet om undantag från distansundervisningen. I beslutet pekar myndigheten på två situationer där undantag kan göras:

* När praktiska examinationer inte kan göras på distans.

* När elever med uttalade behov av stöd behöver få komma till skolan för att klara sin utbildning.

Myndigheten skriver vidare: "Undervisning och examinationer ska i dessa undantagsfall genomföras på att sådant sätt att risken för smittspridning minimeras".

Konkreta råd

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson säger att beslutet om undantag är väntat utifrån de uppföljningar myndigheten hunnit göra.

– I dem har det framkommit att det finns behov av att kunna avvika från huvudregeln att eleverna inte ska vara i skolan, säger han.

Skolverket ska nu närmast mejsla fram konkreta råd till huvudmännen om när och hur avsteg från distansundervisningen kan göras. Peter Fredriksson förutser många frågor.

– Det handlar om att ringa in vilka moment som verkligen behöver genomföras i skolan och vilka elever som inte klarar studierna med annat än att de vistas i skolan. Det handlar också om att organisera mottagandet så att det blir så säkert som möjligt ur smittskyddssynpunkt, säger han.

Annons

Skolverket räknar med att ha sina råd färdiga till efter påskledigheten.

– Ju mer samsyn vi når desto bättre, så att man inte gör olika på olika skolor, säger Peter Fredriksson.

Fakta: Gymnasieskolan i coronatider

Sedan den 18 mars rekommenderas distansundervisning för gymnasieskolor och komvux. Även yrkeshögskolor och högskolor omfattas av rekommendationen.

Distansundervisning gäller inte för gymnasiesärskolan.

I torsdags, 2 april, beslutade regeringen att gymnasieskolor ska kunna vara delvis öppna, under förutsättning att Folkhälsomyndigheten ger klartecken.

Folkhälsomyndigheten fattade sitt formella beslut om undantag från distansundervisning måndag 6 april.

Folkhälsomyndigheten skriver i beslutet, som även berör lärosäten, yrkeshögskolan och komvux:

"Folkhälsomyndigheten har /.../ värderat möjligheten att undanta vissa praktiska examinationer såsom prov och redovisningar i praktiska moment och kommit fram till att så kan vara möjligt. Undantaget gäller även för att de enskilda elever, studerande och studenter som har särskilda stödbehov ska ge förutsättningar att klara utbildningen. Det kan också handla om behov av att träffa elevhälsan eller studie- och yrkesvägledare."

"Undervisning och examinationer ska i dessa undantagsfall genomföras på ett sådant sätt att risken för smittspridning minimeras".

Källa: Folkhälsomyndighetens, beslut 01499-2020

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons