Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Han vill skildra smarta coronalösningar

Hur lever vi under coronakrisen? Vilka kluriga lösningar tar vi till för att mötas trots smittorisker och karantän? Fotografen Johan Bävman ska dokumentera det historiska skeende vi befinner oss i och har börjat leta positiva exempel.
Foto • Publicerad 5 april 2020
Johan Bävman har ett nytt fotoprojekt, om tiden med coronaviruset, på gång. Arkivbild.
Johan Bävman har ett nytt fotoprojekt, om tiden med coronaviruset, på gång. Arkivbild.Foto: Lisa Abrahamsson / TT

I bildserien "Swedish dads" skildrade Malmöfotografen Johan Bävman vardagslivet för svenska föräldralediga pappor – med toalettbesök, matning och barnkalas. Bilderna fick stor uppmärksamhet och Johan Bävman tilldelades en rad fina utmärkelser och priser både i Sverige och utomlands.

Finurliga lösningar

Nu är han i färd med research inför ett nytt projekt, om livet med coronaviruset och finurliga lösningar för de problem som har uppstått vid sociala kontakter i tider av hemmakarantän och isolering.

Annons

– Det ska handla om hur vi ska möta dem som vi inte får möta och de innovativa idéer som kommer upp. Det är ju besöksförbud på många äldreboenden nu, men folk hittar sätt att inkludera sina gamla i påskfiranden ändå, med hjälp av digitala hjälpmedel men också på andra sätt, med glasrutor och sånt, säger Johan Bävman.

Behov av gemenskap

Han söker nu efter goda exempel, folk som möts på annat sätt än vanligt för att de tillhör riskgrupper eller är oroliga.

– Det fina är att folk vill hjälpa. Vi bygger hela samhället på att vi ska klara oss själva och att ensam är stark. Men nu ser vi att det finns ett otroligt behov av att känna gemenskap och att vi anstränger oss för att inkludera.

Exakt vad det ska bli av projektet vet inte Johan Bävman.

– Så långt har jag inte kommit än. Men det är viktigt att dokumentera för framtiden, för vårt kommande arv. Vi vet inte hur det ser ut på andra sidan corona men förhoppningen är att vi lär oss något och att vi ska minnas det som hände. Där ser jag att jag som dokumentärfotograf har en roll att spela.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons