Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Har fått många chanser att ta mig i kragen"

Tommy Nilsson fyller 60 år – och firar med en självbiografi om alkoholen, de trasiga romanserna och den krokiga vägen mot att bli en folkkär artist.
Musik • Publicerad 6 april 2020
Tommy Nilsson berättar om sina 60 första år i sin nya självbiografi "Om". Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
På senare år har Tommy Nilsson medverkat i tv-program som "Stjärnornas stjärna" och "Så mycket bättre". Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Tommy Nilsson, längst till väster, tillsammans med Freddie von Gerber, Kee Marcello, Chris Lynn och Alex Tyrone i rockgruppen Easy Action 1985. Arkivbild.Foto: Jan Collsiöö/TT
En ung Tommy Nilsson vinner Melodifestivalen 1989 med låten "En dag". Arkivbild.Foto: Jan Collsiöö / TT /

Egentligen innefattade jubiléet också kyrkoturnén "Allt som jag känner" med ett 30-tal spelningar, men liksom många andra artister fick Tommy Nilsson ställa in på grund av coronavirusets spridning i Sverige. Rent teoretiskt hade turnén gått att genomföra, då 500 åhörare tilläts i publiken vid den tidpunkten. Men Tommy Nilsson tyckte inte att det kändes rätt.

– Jag skulle ha träffat 10 000 personer under den här turnén. Publiken träffar bara 300, men vi träffar alla, vi skulle eventuellt vara de som spred viruset. Det vill man inte vara med om, säger Tommy Nilsson och fortsätter:

Annons

– Jag är ingen hypokondriker eller så där. Jag försöker att leva efter devisen att jag inte är rädd för någonting, men man behöver inte vara dum i huvudet för det.

Rädd för att bli lämnad

Tommy Nilsson har hunnit med mycket under sina 60 jordsnurr: Karriärmässigt har han spelat glamrock med Easy Action, slagit igenom som kommersiell popstjärna i Frankrike och vunnit schlagerfansens hjärtan i och med Melodifestivalvinsten 1989.

På det privata planet har han vuxit upp med en ensamstående mamma under tuffa ekonomiska förhållanden, och senare upptäckt att han har två biologiska bröder han inte kände till tidigare. Själv har han hunnit skaffa fem barn med fyra olika kvinnor – kärleksrelationer är ett ständigt återkommande ämne i biografin.

– Det är en stor del av mitt liv, att hitta någon som varje dag bekräftar en i kärlek. Jag kan tänka att det är viktigt för alla, men för mig kan det nästan bli sjukligt. Har man lite "issues", att man är rädd för att bli lämnad sedan barndomen, kan det bli knasigt. Jag har raserat förhållanden innan någon annan gör det, det är bättre att sticka innan den andra göra det, säger Tommy Nilsson.

Som allra stökigast var det under Tommy Nilssons franska karriär på 80-talet, när alkoholen flödade, pengarna snabbt försvann och han var otrogen gång på gång. En Tommy han inte känner igen sig i nu.

– Att vara en bra människa är någonting som man får jobba på varje dag, men för det mesta tycker jag att jag har kommit till ro med mig själv. Jag får så otroligt mycket bekräftelse genom mitt arbete, jag behöver inte mer, säger Tommy Nilsson och skrattar.

Slutade med alkohol

En avgörande faktor för att komma på rätt bana var att han slutade dricka alkohol.

– Det är tio år sedan nu. Det händer konstiga grejer under alkoholens inflytande, man tänker inte klart, alla känslor blir dubbelt så stora. När jag var 50 började jag inse att om jag ska ha en karriär, ett liv och någon som vill vara med mig måste jag kamma mig, skärpa mig helt enkelt, säger han.

– Jag vill att det ska vara en bok som är hoppfull men som också beskriver en del mörka saker, som ett liv innehåller. De flestas liv innehåller det, men mitt har kanske varit lite mer extremt, säger Tommy Nilsson.

Till sommaren väntar en Diggiloo-turné om coronaviruset inte sätter stopp för det med. Samtidigt planerar Easy Action att börja spela igen efter återföreningen på Sweden Rock 2019. Till hösten kommer Tommy Nilsson fortsätta på den nu avbrutna kyrkoturnén.

Annons

– Jag tror verkligen att det bästa ligger framför mig, det har med inställning att göra. Jag kommer säkert att skriva mina finaste texter eller göra min bästa konsert, säger han.

Fakta: Tommy Nilsson

Tommy Nilsson föddes 1960 i Stockholm.

Han slog igenom brett i Sverige som soloartist 1987 med "Allt som jag känner" och vann Melodifestivalen 1989 med "En dag".

Tommy Nilsson har även spelat i banden Horizont och Easy Action. Under 80-talet har han också haft en karriär som popartist i Frankrike.

1994 kom hitlåten "Öppna din dörr". 2007 medverkade han återigen i Melodifestivalen. Låten "Jag tror på människan" gick direkt till final, men slutade på sista plats med noll poäng.

Han var tidigare gift med Malin Berghagen. Nu lever han ihop med musikalartisten Linda Olsson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons