Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hårda tag mot Filippinernas fattiga

För fattiga i filippinska mångmiljonstaden Manila innebär utegångsförbudet risk för svält, men myndigheterna har valt en hårdför linje mot de som bryter mot karantänsreglerna.
Coronavirus • Publicerad 14 april 2020
En handskriven skylt i ett slumområde i Manila vädjar om mat och medicinsk utrustning till den filippinska huvudstadens fattiga. Arkivbild.
En handskriven skylt i ett slumområde i Manila vädjar om mat och medicinsk utrustning till den filippinska huvudstadens fattiga. Arkivbild.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Sedan Filippinerna stängde ned stora delar av landet i mitten av mars har närmare 43 000 människor gripits för brott mot karantänsreglerna, enligt siffror som al-Jazira tagit del av.

Polisen hade ursprungligen – av humanitära skäl och på grund av redan överfulla arrestlokaler – beslutat att visa överseende med karantänsöverträdelser. Men till al-Jazira säger den nationella polismyndighetens vice chef Guillermo Eleazar att situationen på gatorna tvingade fram en ny strategi.

Annons

– Enligt vår bedömning så kommer antalet som bryter mot utegångsförbudet bara fortsätta öka om vi visar tolerans mot dem.

Gripande eller svält

För hundratusentals utblottade i huvudstaden Manilas slumområden står valet därmed mellan att riskera gripande eller riskera svält, menar människorättsorganisationer.

"Övervåld och frihetsberövanden kommer inte att mätta de tomma magarna hos fattiga filippiner som fortfarande inte har fått den utlovade ekonomiska hjälpen", uppger kvinnorättsgruppen Gabriela.

En händelse i det marginaliserade Manilaområdet San Roque – där bara runt 2 500 av totalt 7 000 familjer har nåtts av livsmedelsbistånd – har kommit att symbolisera myndigheternas hårdhänta linje.

21 personer greps i anslutning till vad polisen beskrev som en illegal demonstration som "skamligt utnyttjade den nuvarande krisen". Men enligt de gripnas advokat hade människor samlats spontant sedan rykten om en matutdelning fått spridning.

– De flesta är daglönare inom bygg, transporter eller gatuförsäljning. Om de inte får stöd av regeringen kommer de att lämna hemmet för att leta efter mat eller sätt att tjäna pengar, säger Kristina Conti, som företräder de gripna, till al-Jazira.

"Kommer inte tveka"

Filippinernas president Rodrigo Duterte går dock på polisens linje och hävdar att folkmassan i San Roque var sammankallad av en organisation som företräder huvudstadens fattiga.

– Jag kommer inte tveka att låta mina soldater skjuta er, varnar presidenten.

Filippinerna hade på tisdagen registrerat 335 dödsfall i covid-19 och 5 223 fall av bekräftad smitta, enligt siffror från landets hälsodepartement som refereras av nyhetsbyrån Reuters.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons