Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hennes bot i karantänen: ensamflamenco

Ljudet från rytmiska gitarrer och kastanjetter fyller Maria Zabalas lägenhet i Madrid. Den 74-åriga flamencoentusiasten låter inte karantänen stoppa henne från att göra det hon älskar – trots att hon inte har någon att dansa med.
Spanien • Publicerad 4 april 2020
Maria Zabala,74 år, i sitt hem i Madrid.
Maria Zabala,74 år, i sitt hem i Madrid.Foto: GABRIEL BOUYS

Vanligtvis brukar Maria Zabala, som kallas Marichu, träffa en grupp pensionerade kompisar för att tre gånger i veckan ta hand om en kolonilott bakom en kyrka i centrala Madrid. Och varje vecka dansar hon också flamencofolkdansen sevillanas på ett äldreboende.

Men nu är allt satt på paus.

"Tålamod"

Annons

Den spanska huvudstaden är hårdast drabbad av covid-19 i hela landet och Marichu dansar i stället ensam i sitt vardagsrum. Annars brukar sevillanas dansas i par eller grupp.

– Vi måste ha tålamod, vara försiktiga. Vi kommer att ta oss igenom det här, säger hon till nyhetsbyrån AFP, som får stå på tröskeln till lägenheten för att hålla avstånd och göra intervjun.

När Marichu inte dansar fyller hon gamla mjölkkartonger med jord och gurkfrön – som hon hoppas ska kunna planteras på kolonilotten när livet går i gamla hjulspår igen.

Men än så länge är isolering det nya normala för Spaniens nästan 47 miljoner invånare. "Tillbringa inte hela dagen i pyjamas" och "titta inte för mycket på nyheterna" råder landets hälsomyndigheter.

65-åriga Doris Blas har nästan helt slutat att följa virusrapporteringen. Hon läser hellre en bok, ringer sin familj eller deltar i en kyrkmässa – på nätet.

– Det hjälper inte att hela tiden hålla på att tänka på antalet döda och hur förskräckligt allt är. Vi måste använda den här tiden för att sakta ner, vi påstår ju aldrig att vi inte har tid att ens tänka, säger hon.

Sugna på öl

Doris Blas ingår i Maria Zabalas kolonilottsgrupp. De vet inte när de kommer att kunna träffas igen – men de längtar.

– När det här har lugnat ner sig så kommer vi definitivt att ses över en öl, säger Zabala.

Fakta: Kraftiga restriktioner

Spanien är ett av de länder som just nu är värst drabbat av coronaviruset. Nationellt nödläge har utropats och landets nära 47 miljoner invånare har fått kraftigt inskränkt rörelsefrihet.

Förbud har införts mot att lämna hemmet annat än för att ta sig till arbetet, söka vård eller göra nödvändiga inköp. Alla affärer utom livsmedelsbutiker och apotek samt de som säljer absolut nödvändiga förnödenheter hålls stängda. Detsamma gäller konferens-, fritids- och idrottsanläggningar samt teatrar och biografer. Skolor över hela landet håller stängt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons