Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Historisk krislag klubbas i riksdagen

Regeringen får på lördag ökad makt för att snabbt begränsa virusutbrott.
Men den kommer inte att kunna besluta om utegångsförbud.
Politik • Publicerad 16 april 2020
Riksdagen ska på torsdagen besluta om en lagändring som ger regeringen ökade maktbefogenheter. Arkivbild.
Riksdagen ska på torsdagen besluta om en lagändring som ger regeringen ökade maktbefogenheter. Arkivbild.Foto: Owe Nilsson/TT

Riksdagen beslutar i dag om en historisk lagändring som ökar regeringens befogenheter i kampen mot coronasmittan.

Lagändringen i smittskyddslagen gör att regeringen, utan att först vända sig till riksdagen, kan utfärda föreskrifter om att till exempel tillfälligt begränsa folksamlingar eller tillfälligt stänga hamnar, flygplatser, järnvägsstationer, köpcentrum, restauranger, sportanläggningar och bibliotek.

Annons

Lagändringen innebär också att regeringen kan fatta beslut om att omfördela läkemedel, skyddsmaterial och annan medicinsk utrustning mellan olika vårdgivare, både offentliga och privata.

Ej utegångsförbud

Däremot får eventuella kommande föreskrifter inte utformas så att de strider mot fri- och rättigheter som skyddas i grundlagen. Det betyder bland annat att regeringen inte kan fatta beslut om utegångsförbud, som införts i andra länder, eller om karantän av hela samhällen. Sådana åtgärder kan enbart riksdagen besluta om genom lag, står det i socialutskottets betänkande om lagändringen.

Regeringens nya befogenheter ska träda i kraft den 18 april och gälla till och med slutet av juni.

De utökade befogenheterna motiveras med att det på mycket kort sikt kan uppkomma stora svårigheter att med snabba, adekvata och nödvändiga åtgärder möta de utmaningar som spridningen av det virus som orsakar covid-19 innebär.

Har rätt idag

Regeringen har redan i dag rätt att utfärda förordningar för att förhindra smittspridning.

Den första april infördes besöksförbud på äldreboende med stöd av socialtjänstlagen.

Den 27 mars utfärdades en förordning om förbud för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

Regeringen anser dock att de nuvarande befogenheternas räckvidd till viss del är oklar och att de i viss utsträckning även framstår som otillräckliga.

Oppositionen säger ja

Oppositionen har gått med på lagändringarna bland annat eftersom de eventuella föreskrifter regeringen utfärdar i efterhand omedelbart ska underställas riksdagen för prövning.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill däremot att regeringen ska återkomma med förslag om ekonomisk ersättning till de som drabbas av att en verksamhet måste stängas. Regeringen har svarat att frågan om ekonomisk kompensation ska övervägas i samband med att de enskilda eventuella föreskrifterna om åtgärder tas fram.

Annons

Lagändringen debatteras vid lunchtid i dag i riksdagen. Ingen minister har dock anmält att man ska delta i debatten.

Beslut är planerat för i eftermiddag.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons